Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Cucina Fresca στο Καλλιμάρμαρο.

Υπάρχουν κι αυτές οι ημέρες που νιώθεις ότι θέλεις να βγείς έξω και να χαλαρώσεις, να μην κάνεις τίποτα άλλο παρά να απολαύσεις την ξεγνοιασιά και την ηρεμία καθώς πίνεις τον καφέ σου και μετά να πας για φαγητό. Σε μια απο αυτές τις ημέρες, επέλεξα κι εγώ να επιστεφτώ το Cucina Fresca. Ένα εστιατόριο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Καλλιμάρμαρο με ιστορία πολλών δεκαετιών. Το κατάστημα έχει τρείς χώρους οι οποίοι και χαρακτηρίζονται ώς "το Παρόν", "το Παρελθόν" και, "το Μέλλον". 
Το μενού παρόν, βασίζεται σε χειροποίητα ζυμαρικά τα οποία παρασκευάζονται απο τον μάγειρα του καταστήματος και μαγειρεύονται αλά Ιταλικά. Το μενού παρελθόν, βασίζεται στην υπόγεια ταβέρνα. Μια ταβέρνα που υπήρχε εκεί απο το 1934, με γεύσεις σαν αυτές που έχουμε μεγαλώσει, με κρέατα και νοστιμιές που θα σου θυμίσουν εκείνες τις εποχές όπως επίσης και με μια πολύ μεγάλη ποικιλία ΜΟΝΟ με Ελληνικά κρασιά, κάποια αρκετά σπάνια, κάποια συνηθισμένα αλλά, με πολύ καλές γεύσεις. Το μενού μέλλον σερβίρονται στον Εξώστη του καταστήματος "πιάτα" όπως τα τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα. Δηλαδή, αφυδατωμένες τροφές οι οποίες με την βοήθεια ενός βραστήρα και ενός μπουκαλιού νερού μετατρέπονται σε φαγητό.

Κατευθυνόμενοι λοιπόν προς το κατάστημα με το αυτοκίνητο απο νότια, περάσαμε το Καλλιμάρμαρο και στρίψαμε δεξιά στο δεύτερο δρόμο. Πλέον σε αυτά τα τετράγωνα, όπου βρείς παρκάρεις. Το μαγαζί, δεν φαίνεται εκεί που είναι οπότε έχετε τα μάτια σας ανοιχτά γιατί αλλιώς δεν θα το εντοπίσετε εύκολα και θα ψάχνεστε. Απο το εσωτερικό του καταστήματος βλέπεις σε έναν πεζόδρομο ο οποίος το καλοκαίρι πρέπει να είναι αρκετά απολαυστικός να κάθεσαι και να χαλαρώνεις δοκιμάζοντας τις γεύσεις του καταστήματος. 


Μπήκαμε λοιπόν στον χώρο του μαγαζιού όπου αρχικά αντικρίζεις ένα μαγαζί που φαίνεται ωραίο. Ο τρόπος που είναι διακοσμημένο στην αρχή μπορεί να σου αρέσει αλλά στη συνέχεια, σίγουρα θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς και να δεις ότι τελικά, έχει αρκετά σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Επίσης οι τουαλέτες του έχουν ένα θέμα, κάτι το οποίο θα ήταν καλό να το επίλυε κάποιος άμεσα αλλά θα το μάθετε αν το επισκεφτείτε.


  Καθίσαμε κάπου χαλαρά και ωραία και αρχίσαμε να επεξεγαζόμαστε τον κατάλογο. Ένας κατάλογος που δεν ήταν απο τους πιο πλούσιους που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Είχε αρκετά πιάτα για να δυσκολευτείς να επιλέξεις αλλά δεν ήταν και απίστευτα μεγάλος. Βέβαια, ποιος δεν το ξέρει πως αν ένας κατάλογος είναι μεγάλος, τότε μάλλον, το φαγητό δεν είναι και πολύ καλό.  Στον κατάλογο συμπεριλαμβανόταν και τα τρία μενού που προσφέρει το κατάστημα. Δηλαδή μπορούσες να διαβάεις το παρόν-παρελθόν-μέλλον μέσα στις σελίδες του. Γεύσεις γνώριμες αρχικά, συνηθισμένες και ωραίες. Αυτές που έχεις μάθει να τρώς και σου αρέσει. Δεν θα έρθεις εδώ για να φας cuisine ή για να δοκιμάσεις μοριακή κουζίνα. Τα πράγματα είναι απλά εδώ. 
Παραγγείλαμε λοιπόν κι εμείς:

Μακαρόνια με Πέστο
 

Πάστα για το άλλο πιάτο με Κόκκινη Σάλτσα και Λουκάνικα

Πατατοκροκέτες με Λευκή Σάλτσα και Μανιτάρια

και μια Σάλάτα του Καίσαρα

Στην υποδοχή μας περίμενε ένα μικρό πιάτο με το κλασσικό ψωμί που επάνω του έχει ριγμένο λάδι, με κομμάτια τομάτας και ρίγανη. Έχω να πω ένα μόνο. Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν υπέροχο. Το λάδι είχε τόσο ωραία γεύση που το γευόσουν και το άφηνες στη γλώσσα του να νιώσεις την αίσθηση που σου έδινε. Μια πολύ ωραία ελαφριά γεύση και ταυτόχρονα όγω της τομάτας ήταν και λίγο ξινό. Ήταν πολύ νόστιμο.

Ακολουθούμενο αυτό, απο τα κυρίως και τη σαλάτα μπορώ να πώ ότι, το μαγαζί, υποστηρίζει  τα μακαρόνια που σερβίρονται είναι χειροποίητα, και αυτό ισχύει! Είναι όντως χειροποίητα και το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις έρθουν στο τραπέζι. Η μυρωδιά που αναδύεται, η αίσθηση και η γεύση φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με τα μακαρόνια που έχεις συνηθίσει να τρώς στα υπόλιπα μαγαζιά αλλά ούτεστο σπίτι σου. Η αίσθηση της κάθε μπουκιάς είναι γεμάτη, πλούσια, χορταστική. 
Οι πατατοκροκέτες που είχαμε παραγγείλει δεν ήταν οι συνηθισμένες. Βλέποντας στον κατάλογο το εν λόγω πιάτο, σκέφτηκα ότι θα είναι οι κλασσικές κατεψυγμένες πατατοκροκέτες με την σάλτσα που έγραφε στον κατάλογο.  Δεν ήταν. Σαν πιάτο ήταν νόστιμο αλλά δεν ξέρω αν θα το ξαναπαρήγγελνα.
Η αίσθηση που είχαμε στο μαγαζί όσο καθίσαμε ήταν χαλαρή και ωραία. Περάσαμε πολύ ωραία, είχε ωραία ατμόσφαιρα μα πάνω απο όλα, είχε πολύ φιλική εξυπηρέτηση, διατεθημένη να μας βοηθήσει σε ότι χρειαζόμασταν. Μας εξήγησε όλες μας τις απορίες για τα κρασιά που είχαμε, μας απάντησε στον τρόπο και τη λογική με την οποία επιλέγουν ποιά κρασιά είναι αυτά που καταλήγουν τελικά στα ράφια του καταστήματος, μας έδωσε να δοκιμάσουμε ένα απο αυτά αποχαιρετόντας μας και γενικότερα ήταν πολύ φιλικό. Μας εξήγησε για τα πιάτα τους, για τις γεύσεις τους, αναφέρθηκε στα παράπονα των πελατών και στις αλλαγές που προκύπτουν. Ήταν δεκτικός και δοτικός ο κύριος που μας εξυπηρέτησε. 
Πρέπει να σχολιάσω όμως ένα πράγμα. Οι τιμές του, θα μπορούσαν να είναι λίγο (λίγο όμως) πιο χαμηλές. Δεν υποννοώ ότι σαν μαγαζί είναι ακριβό αλλά, δεν είναι και μαγαζί που θα το επισκεπτόσουν καθημερινά. Προσωπική μου άποψη είναι πως τα μακαρόνια έχουν υπερτιμηθεί πλέον και δεν είναι ένα προϊόν το οποίο αξίζει τα χρήματα που ζητούνται. Γενικότερα όμως είναι ένα μαγαζί στο οποίο θα σου έλεγα να πας σίγουρα για μια φορά να το δοκιμάσεις και φυσικά όπως με όλα, θα αποφασίσεις εσύ. Αξίζει όμως την προσοχή σου για ένα βράδυ και, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα να το επισκεφτείς καλοκαίρι, απόγευμα προς βράδυ για να νιώσεις τη δροσιά του.


Cucina Fresca
Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπυρίδωνος 8 & Αρκτίνου 8
Καλλιμάραρο
2107569317
6956399406
www.cucinafresca.gr

Σημ. Η ιστοσελίδα του καταστήματος είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να την αλλαξουν άμεσα. Προφανώς κάποιος δεν ενδιαφέρεται και τόσο. Μην κρίνετε απο αυτό. Απο κοντά η αίσθηση δεν είναι άσχημη όπως απο τη σελίδα. Για όποια παρατήρηση ή διαφωνία, μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια.