Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα (Live Earth)

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας:
  1. Οι λάμπες συμπαγούς φθορισμού διαρκούν μέχρι και 10 φορές περισσότερο (CFLs) από τις παραδοσιακές και χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος της ενέργειας, άρα αποτελούν και οικονομικότερη επιλογή,.
  2. Εάν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντικαθιστούσαν 1 παραδοσιακή λάμπα με μια συμπαγούς φθορισμού (CFL), θα μπορούσαμε να αποβάλουμε περισσότερους από 200.000 τόνους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  3. Με τη φύτευση των δέντρων, μπορείτε να μειώσετε τις δαπάνες οικιστικής ψύξης κατά περίπου 50% και ταυτόχρονα απολαμβάνετε σκιά τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες.
  4. Μπορούν να κατασκευαστούν 20 νέα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών από τα ανακυκλωμένα υλικά με την ίδια ενέργεια που απαιτείται για να δημιουργηθεί 1 από την αρχή! Ανακυκλώστε, είναι καλό για όλους, και για την τσέπη σας...
  5. Εάν ακριβώς 1 εκατομμύριο σπίτια αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν εξ ολοκλήρου ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές τους ανάγκες, θα μειώνονταν οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έως 7 εκατομμύρια τόνους.
  6. Γιατί να πλένετε τα ρούχα σας στους 95ο; Τα απορρυπαντικά λειτουργούν πλέον εξίσου καλά και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αν αποφασίσετε να πλένετε να ρούχα σας σε κρύο νερό μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι €450 ετησίως σε λογαριασμούς.
  7. Εάν ακριβώς 1 εκατομμύριο οικογένειες αντικαθιστούσαν 4 παραδοσιακές λάμπες με συμπαγείς (CFL), θα αποβάλλαμε 900.000 τόνους του καταστροφικού Αερίου του Θερμοκηπίου.
  8. Κάθε τόνος του ανακυκλωμένου χαρτιού σώζει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι 3 κρεβατοκάμαρων για ένα ολόκληρο έτος.
  9. 1.5 εκατομμύριο τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν μπουκάλια κάθε χρόνο, ενεργειακά απόβλητα που θα μπορούσαν αντ' αυτού να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια 250.000 σπίτια.
  10. Ελάτε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς που παρέχουν ενέργεια για σας. Ηλεκτρική, Φυσικού Αερίου, Νερού και απαιτήστε να μάθετε τους τρόπους που μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα μέσω αυτών. Ζητήστε το, απαιτήστε το, είναι δικαίωμα σας και υποχρέωση τους...
  11. Ξανασκεφθείτε το μπαμπού την επόμενη φορά που καλλωπίζετε τον κήπο σας. Το μπαμπού αποθηκεύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και παράγει 35% περισσότερο οξυγόνο από μια ισοδύναμη σειρά δέντρων.
  12. Εάν 1 εκατομμύριο άνθρωποι περιόριζαν τα απορρίμματά τους κατά 10%, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 50.000 τόνους.
  13. Γυρίζοντας το θερμοστάτη σας μόνο κατά 1 βαθμό μπορεί να μειώσετε τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης κατά 3%.

Τι μπορείτε να κάνετε στο γραφείο σας:

  1. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν μέχρι 70% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια όταν τους βάζετε στο stand by αντί της χρησιμοποίησης ενός screensaver.
  2. Το χαρτί αντιπροσωπεύει περισσότερο από 70% των αποβλήτων γραφείων. Τυπώστε και φωτοτυπήστε και στις δύο πλευρές της σελίδας ενός χαρτιού πριν το πετάξετε στο δοχείο ανακύκλωσης.
  3. Αναζητήστε τις «πράσινες ευκαιρίες». Η ανακύκλωση είναι ήδη μια βιομηχανία €55 δισεκατομμυρίων ετησίως με την ηλιακή ενέργεια να αναμένεται για να υπερβεί αυτής στα επόμενα δέκα.
  4. Ο φωτισμός με αισθητήρες κίνησης μπορεί να μειώσει τη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 33%.
  5. Εάν 1 εκατομμύριο άνθρωποι «έκλειναν» τους υπολογιστές των γραφείων τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσαμε να αποβάλουμε μέχρι 45.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
  6. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία προς όφελος των επιχειρήσεων σας. Οι τηλεδιασκέψεις είναι πλέον μια πολύ εύκολη και οικονομική λύση όταν απαιτείται η «παρουσία» πολλών στελεχών από διάφορα σημεία του πλανήτη. Για κάθε 3 συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης αντί των παραδοσιακών που απαιτούνται αεροπορικά ταξίδια στελεχών, θα ήταν σαν να αποσυρθεί ένα αυτοκίνητο κατά συνέπεια και οι ρύποι του εντελώς από το δρόμο για ένα ολόκληρο χρόνο.
  7. Βρείτε και εκθέστε τους τρόπους να μειωθούν τα απορρίμματα στην εργασία σας, είτε εργάζεστε σε ένα εστιατόριο, ένα εργοστάσιο, ένα αγρόκτημα ή ένα γραφείο.

Τι μπορείτε να κάνετε στα ψώνια σας:

  1. Η διεθνής βιομηχανία κρέατος παράγει κατά προσέγγιση το 18% των εκπομπών του καταστροφικού αερίου θερμοκηπίων.
  2. Συνολικά, χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νέες πλαστικές τσάντες κάθε λεπτό της ώρας, με ενεργειακό κόστος 2.2 δισεκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου ετησίως. Αναζητήστε σακούλες που χρησιμοποιούνται ξανά. Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.
  3. Πάνω από 25% των καθημερινών οικιακών αποβλήτων αποτελείται από την υπερβολική συσκευασία που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για να κάνουν τα προϊόντα πιο εντυπωσιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την επόμενη φορά που θα ψωνίζετε, αναζητήστε και προτιμήστε τα προϊόντα με τη λιγότερο υπερβολική συσκευασία.
  4. Με την αγορά της ψηφιακής μουσικής on line μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του πετρελαίου που καταναλώνεται στις μεταφορές των CD προς και από τα καταστήματα.
  5. Υποστηρίξτε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν οικολογικές και εναλλακτικές χρήσεις ενέργειας στην παράγωγη και μεταφορά των προϊόντων τους. Έτσι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
  6. Ένα ξενοδοχείο 100 δωματίων μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 72.000 γαλόνια νερού το χρόνο μέσω ενός ειδικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης σεντονιών και πετσετών που ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις χωρίς να μειωθούν ούτε στο ελάχιστο τα στάνταρντ υγιεινής. Εσείς πλένετε την πετσέτα σας καθημερινά στο σπίτι; Γιατί θα πρέπει τα ξενοδοχεία;
  7. Για μόνο €90 μπορείτε να αγοράσετε έναν φορητό ηλιακό φορτιστή για το φορητό σας MP3 player. Εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια και δεν χρειάζεται πλέον να αγχώνεστε για την μουσική, αν βρεθείτε σε μια απομονωμένη παραλία.
  8. Ενθαρρύνετε τα «πράσινα» προϊόντα και με το να ζητήσετε από τους τοπικούς λιανοπωλητές σας να μετακινήσουν τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα τους στα ράφια, σε σημεία που είναι πιο κοντά στα μάτια των καταναλωτών.

Τι μπορείτε να κάνετε στις μετακινήσεις σας:

  1. Τα πιο οικονομικά στην κατανάλωση βενζίνης αυτοκίνητα στο δρόμο έχουν απόδοση 35-40 μίλια ανά γαλόνι. Τα νέα υβριδικά έχουν απόδοση 50-60. Την επόμενη φορά που θα είστε στην αγορά για ένα νέο αυτοκίνητο ή φορτηγό, αγοράστε περισσότερη αποδοτικότητα και λιγότερη παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα μέσω ενός υβριδικού.
  2. Ένα εργαζόμενος που μετακινείται με αυτοκίνητο προς και από την εργασία του καίει 340 γαλόνια βενζίνης και δημιουργεί ένα σύννεφο 3.4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Μοιράστε αυτές τις μετακινήσεις με συναδέλφους σας και μειώστε αυτά τα κόστη και τους ρύπους στα μισά.
  3. Εάν 1 εκατομμύριο άνθρωποι αντικαθιστούσαν μια μετακίνηση με αυτοκίνητο 7 χιλιομέτρων μια φορά την εβδομάδα με μια μετακίνηση με ποδήλατο, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 100.000 τόνους ετησίως.
  4. Τα υβριδικά αυτοκίνητα παίρνουν κατά προσέγγιση 10-20 περισσότερα μίλια ανά γαλόνι από τα συμβατικά. Δηλαδή εξοικονομούν περισσότερα χρήματα για σας.
  5. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε 1.4 δισεκατομμύριο γαλόνια βενζίνης καθώς επίσης συμβάλλετε στην μείωση εκπομπής 1.5 εκατομμύριου τόνων επιβλαβούς διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Τι μπορείτε να κάνετε στην κοινότητα σας:

  1. Συζητήστε με τους φίλους και τους γείτονές σας για τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά σας για το περιβάλλον. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι δεν είστε μόνοι με αυτούς τους προβληματισμούς.
  2. Ενθαρρύνετε την πόλη σας να εγκαταστήσει τα LED φώτα κυκλοφορίας που καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά και μπορούν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς.
  3. Ενταθείτε σε μια από τις πολλές περιβαλλοντικές ομάδες στην περιοχή σας. Θα μάθετε παρά πολλά.
  4. Το μέλλον του πλανήτη μας απαιτεί νομοθεσία του σήμερα. Ενημερώστε τους πολιτικούς ηγέτες και τους αντιπροσώπους σας ότι… «δεν είναι μόνο οι πολικές αρκούδες που κάνουν πατινάζ σε λεπτό πάγο».
  5. Μάθετε για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις με περιβαλλοντική δράση και ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε μέσω της τοπικής σας κοινότητας.
  6. Τα videos στο internet αλλάζουν εκατομμύρια χεριά κάθε μέρα. Δημιουργήστε ένα με το μήνυμά σας και διαδώστε το..
  7. Το να υιοθετήστε οικολογικές συνήθεις είναι ένα πολύ καλό βήμα, το να πείσετε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο είναι ένα ακόμα καλύτερο.

99 Hours (Photography Exhibition)

All you need is 99 Hours to...


set the stage and...express your thoughts so that you can make it to...

show the meaning of life!!!The road...

the hand and the passion of...
the images from the past...through the kaleidoscope of life....

have written...
their History!!!
And this history is now being displayed at Iktinou and Zeyksidos str., Thessaloniki, Greece.