Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

1st of December | 1h Δεκεμβρίου (World AIDS Day)

Εδώ είμαστε πάλι όπως και το καλοκαίρι. Να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε και να ευχόμαστε όλοι σε όλους καλό μήνα καταλήγοντας οτι, "Α!!! σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, είδες τι κάνουν στην Αριστοτέλους;".
Τα πυροτεχνήματα αυτή τη στιγμή εκπυρσοκροτούν έξω και στην πλατεία Αριστοτέλους το γιορτάζουν. Πιστεύετε πως είναι μέρα για εορτασμούς; Να γιορτάσουμε τι; Το οτι φέτος μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 δηλώθηκαν 547 νέες περιπτώσεις ήτοι περισσότερες απο οτι ολόκληρο το 2007 (517)σε σύνολο και πάλι μέχρι και τον Οκτώβρη του 2008 9.229; Σοβαρά μιλάμε; Δεν πιστεύω οτι είναι καμία μέρα για τέτοιες κινήσεις. Ας μάθουμε επιτέλους να χρησιμοποιούμε το προφυλακτικό και να το έχουμε πάντα ώς απαραίτητο συστατικό σεξουαλικής απόλαυσης και υγείας. Ας μάθουμε να μην φοβόμαστε τους οροθετικούς ανθρώπους. Ας μάθουμε να μην κάνουμε διακρίσεις. Όλοι μας!!!

Καλό μήνα σε όλους μας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV συνεχίζει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σήμερα 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό σε παγκόσμια κλίμακα και για την Ελλάδα, ο αριθμός των νέων περιστατικών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (547) έχει ήδη ξεπεράσει το συνολικό αριθμό για το 2007 (517). Και η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Τι είναι ο ιός HIV;

Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στον ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, το 70-90% των ατόμων εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης, εντός λίγων ημερών από τη μόλυνση τους. Τρία συμπτώματα που εκδηλώνονται ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθούν ως ισχυρός προγνωστικός δείκτης λοίμωξης από τον ιό HIV: πυρετός, εξανθήματα και σοβαρός πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως εξαφανίζονται εντός δύο ή τριών εβδομάδων. Βέβαια μερικά άτομα μπορεί να μην εμφανίσουν τα συμπτώματα αυτά. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή το ανοσοποιητικό σύστημα τελικά θα αποδυναμωθεί πάρα πολύ και δεν θα μπορεί τελικά να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

AIDS και HIV: είναι το ίδιο;

Όχι. Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται ως ζων με HIV, σημαίνει ότι ο ιός HIV βρίσκεται στον οργανισμό του. Όταν ένα άτομο όμως περιγράφεται ως έχον εκδηλώσει AIDS, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να μη μπορεί να καταπολεμήσει μια ευρεία γκάμα ασθενειών, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το έκανε επιτυχώς.

Δεν γνωρίζω κάποιος με HIV. Ή μήπως γνωρίζω;

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008 ανέρχεται σε 9.229. Από αυτά, τα 7.409 (80,3%) ήταν άνδρες, τα 1.772 (19,2%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία έχει αυξητικές τάσεις με 547 νέες περιπτώσεις να έχουν δηλωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008. Συνεπώς, ακόμη και κάποιο άτομο του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος μας, υπάρχει πιθανότητα να ζει με τον HIV, αλλά να μην αισθάνεται την ανάγκη να το κοινοποιήσει.

Υπάρχει θεραπεία για τον HIV;

Προς το παρόν όχι. Αλλά τα θεραπευτικά σχήματα που τηρούν τον ιό υπό έλεγχο και το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση, είναι γεγονός. Τα άτομα που κάνουν αντιρετροϊκή αγωγή ζουν σήμερα μια υγιή, ενεργή ζωή, αν και μπορεί να παρουσιάζουν παρενέργειες στα πλαίσια της θεραπείας. Αν ο HIV διαγνωστεί αργά, η θεραπεία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην πρόληψη της εκδήλωσης του AIDS.

Πως είναι η ζωή με τον HIV;

Αν το άτομο που μολυνθεί από τον ιό HIV διαγνωστεί έγκαιρα και ανταποκρίνεται καλά στην θεραπεία, μπορεί να έχει μια σχετικά υγιή ζωή, να εξακολουθεί να εργάζεται, να έχει κοινωνική και ερωτική ζωή, όπως ο καθένας μας, και τελικά να έχει ένα καλό προσδόκιμο επιβίωσης. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διάγνωση του HIV και η ανταπόκριση στην αγωγή είναι δύσκολη και τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των επαγγελματιών του χώρου της υγείας, της οικογένειας και των φίλων τους, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται στην καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS.

Γιατί είναι δύσκολο να παραδεχθεί κάποιος ότι είναι φορέας του HIV;

Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV είναι φυσικό να δυσκολεύονται να μιλήσουν για την κατάστασή τους καθώς κατά το παρελθόν έχουν βιώσει την απόρριψη, την κοινωνική απομόνωση. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει πάντα ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης και της προκατάληψης από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι φορείς του HIV γίνονται αντικείμενο διακρίσεων στον εργασιακό τους χώρο, ενώ ρατσιστική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και από επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Τέλος, προβληματικός εξακολουθεί να είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ζήτημα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η προκατάληψη γύρω από τον HIV είναι συχνά το αποτέλεσμα της άγνοιας για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και του αθεμελίωτου φόβου για τους τρόπους μόλυνσης. Η ενθάρρυνση της δημόσιας συζήτησης για τον HIV και των επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων προφύλαξης, είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της προκατάληψης και του φόβου που περιβάλλει την σοβαρή αυτή κοινωνική μάστιγα.

Πως μεταδίδεται ο HIV;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών ή του μητρικού γάλακτος (θηλασμός). Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:

*
ερωτική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άτομο που είναι φορέας ή νοσεί
*
η χρήση μη αποστειρωμένης σύριγγας ή άλλων μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων
*
από HIV-θετική μητέρα (στο παιδί) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού

Ο HIV μεταδίδεται μέσω του στοματικού έρωτα;

Η ερωτική στοματική επαφή ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο από την διεισδυτική ερωτική επαφή, αλλά ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω πιθανών αμυχών ή ελκών της στοματικής κοιλότητας ή λοιμώξεων των ούλων, αν έλθουν σε επαφή με μολυσμένα στοματικά υγρά.

Ο HIV μεταδίδεται με το φιλί;

Όχι. Ο HIV δεν μεταδίδεται:

*
Με το φιλί ή το άγγιγμα
*
Μέσω των πτυέλων, του βήχα ή του φτερνίσματος
*
Τις πισίνες, το κάθισμα της τουαλέτας, τα οικιακά σκεύη

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον HIV μπορούν να αποκτήσουν παιδιά;

Ναι. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν και να μειωθούν οι πιθανότητες (κάτω του 1%) του παιδιού να επιμολυνθεί από τον HIV. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής στην μητέρα και το παιδί, η διενέργεια του τοκετού με καισαρική τομή και η απαγόρευση του θηλασμού του νεογνού.

Μπορώ να μολυνθώ κι εγώ;

Αν είμαι σεξουαλικά ενεργό άτομο ή μοιράζομαι με άλλους ιατρικό υλικό (βελόνες, σύριγγες), διατρέχω κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, μερικές κοινωνικές ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, οι αμφισεξουαλικοί άνδρες και γυναίκες και οι χρήστες ουσιών.

Πως μπορώ να προστατευθώ;

Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή (περιλαμβανομένου και του στοματικού έρωτα) είναι απαραίτητη. Μάλιστα, στην επιλογή του προφυλακτικού πρέπει πάντα να ελέγχουμε αν αυτό φέρει το σηματάκι ασφαλείας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά να μην μοιραζόμαστε ποτέ σύριγγες ή βελόνες ή άλλον ιατρικό εξοπλισμό με κανέναν.

Τι κάνω σε περίπτωση που έχω θέσει τον εαυτό μου σε κίνδυνο;

Αν πιστεύετε ότι με οποιοδήποτε τρόπο έχετε εκτεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, μπορεί να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να ζητήσετε να υποβληθείτε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Αν μάλιστα αυτό γίνει εντός 72 ωρών από την πιθανή έκθεση στον HIV, ζητήστε να υποβληθείτε σε PEP (post-exposure prophylaxis), αγωγή που χορηγείται σε περίπτωση έκθεσης στον ιό, από τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Η θεραπεία PEP μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή της λοίμωξης μετά την έκθεση στον HIV. Όσο μάλιστα νωρίτερα ξεκινήσει η αγωγή τόσο πιθανότερη είναι η αποτελεσματικότητα της.

πηγή health.in.gr