Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Ντροπή και αίσχος.

Όταν ένας δισεκατομμυριούχος που είναι γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν και ένας πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας που τα λέει έξω από τα δόντια συγκρούστηκαν για το περιεχόμενο ενός blog, αυτός που αισθάνθηκε να απειλείται και δέχθηκε τα πυρά ήταν η βρετανική υπηρεσία παροχής πρόσβασης στο Internet.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο Κρέγκ Μάρεϊ έγραψε στο blog του κάποια σχόλια για τον μεγιστάνα της μεταλλουργίας Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος έχει ένα αυξανόμενο πακέτο μετοχών στην Αρσεναλ. Αμέσως έφτασαν στην εταιρεία παροχής ίντερνετ επιστολές που απειλούσαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη αν δεν αποσύρονταν τα σχόλια αυτά. Ο Μάρεϊ σταμάτησε να γράφει στο συγκεκριμένο blog, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα τα σχόλιά του πρόκειται να μετακομίσουν σε ένα άλλο blog, μέσω μιας ολλανδικής εταιρείας Internet στην οποία καταφεύγουν διωκόμενοι μπλόγκερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Τάση για προσφυγή στα δικαστήρια

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κατακραυγή στους κόλπους των μπλόγκερ, αλλά και των εταιρειών του Internet οι οποίες δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από εταιρείες σε διάφορες χώρες.

«Αυτό που προβλέπω για το μέλλον είναι ότι δεν θα δούμε λογοκρισία των ιστοσελίδων που δίνουν οδηγίες για την κατασκευή βομβών, αλλά όλο και περισσότερες προσφυγές στη δικαιοσύνη», λέει στη Χέραλντ Τρίμπιουν ο Ρίτσαρντ Κλέιτον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στέλεχος της OpenNet Initiative που παρακολουθεί τη λογοκρισία στο Internet σε όλο τον κόσμο.

Κρεγκ Μάρεϊ - ένας επώνυμος blogger

Η περιπέτεια του Μάρεϊ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν περιέγραψε με μελανά χρώματα τον Ουσμάνοφ στο blog του. Η νομική εταιρεία του Λονδίνου Schillings έστειλε τότε επιστολή στην υπηρεσία Fasthosts, μέσω της οποίας το συγκεκριμένο blog «έβγαινε» στο Internet, με την οποία απαιτούσε να αποσυρθεί το σχόλιο μέσα σε 24 ώρες. Ακολούθησαν κι άλλες επιστολές, ώσπου η υπηρεσία αποφάσισε να απενεργοποιήσει την ιστοσελίδα του Μάρεϊ, μαζί με δέκα ακόμη ιστοσελίδες.

«Αυτό που συνέβη είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς οι εταιρείες «κατεβάζουν» ό,τι θέλουν χωρίς να συζητηθεί κάτι σε ένα δικαστήριο, χωρίς οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, μόνο και μόνο επειδή λαμβάνουν μια επιστολή από έναν ακριβοπληρωμένο δικηγόρο», δήλωσε ο Μάρεϊ. «Θα ήμουν ευτυχής αν το ζήτημα ερχόταν στο δικαστήριο, καθώς θα κατέθεταν άνθρωποι που ξέρουν ότι λέω την αλήθεια».

Διεθνής κατακραυγή από τους blogger

Όταν το blog του Μάρεϊ φιμώθηκε, πολλοί μπλόγκερ άρχισαν να οργανώνονται ώστε να προστατευθούν από ανάλογες πράξεις. «Η απειλή ήταν και εξακολουθεί να είναι το χρήμα», λέει ο Τιμ Αϊρλαντ, ένας σύμβουλος μάρκετινγκ που είδε κι αυτός το blog του να απενεργοποιείται. «Η ισχύς βασιλεύει».

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες του Μάρεϊ - που περιλαμβάνονται και στο βιβλίο του «Φόνος στη Σαμαρκάνδη» - εξακολουθούν να διαδίδονται μέσα από άλλα blogs στο Internet.

Ο δικηγόρος του...?

Η εταιρεία Schillings ειδικεύεται στην «προστασία των υπολήψεων» και εκπροσωπεί πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της, ανέλαβε πρόσφατα την υπεράσπιση και ενός άλλου πλούσιου στελέχους επιχειρήσεων, ο οποίος κατηγορήθηκε σε μια αμερικανική ιστοσελίδα για ανήθικη συμπεριφορά και οικονομικά εγκλήματα. Η βρετανική εταιρεία προειδοποίησε την αμερικανική υπηρεσία παροχής πρόσβασης στο Internet ότι τα συγκεκριμένα σχόλια, παρόλο που δημοσιεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούνται δυσφημιστικά με βάση τη βρετανική νομοθεσία. Η υπηρεσία απέσυρε τότε το επίμαχο υλικό.

Πολλές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία έχουν προσφύγει εναντίον μπλόγκερ, απαιτώντας να αποσυρθούν σχόλια είτε δικά τους είτε ανθρώπων που επισκέπτονται τα blogs τους. Οι βρετανικές υπηρεσίες του Internet είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς βρετανικό δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι θα θεωρούνται υπεύθυνες για δημοσίευση δυσφημιστικού υλικού αν δεν αντιδρούν όταν ειδοποιούνται για ένα πρόβλημα.

Επίθεση και ενάντια στους ίδιους τους blogger

Άλλες εταιρείες στρέφονται απευθείας κατά των μπλόγκερ. Ο Ρίτσαρντ Μπράντον, ένας σκωτσέζος συγγραφέας με δύο blogs που παρουσιάζει μεταξύ άλλων κριτική για ηλεκτρονικά παιχνίδια, λέει ότι έλαβε προειδοποιήσεις από μια βρετανική εταιρεία εξαιτίας των σχολίων κάποιων επισκεπτών στα blogs του. Όπως λέει, ο λόγος που οδηγεί τις εταιρείες να αναλαμβάνουν δράση είναι ότι τα blogs εμφανίζονται πλέον μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων του Google όταν κάποιος κάνει αναζήτηση με μια συγκεκριμένη λέξη. Τα καυστικά σχόλια του Μάρεϊ για τον Ουσμάνοφ, για παράδειγμα, εμφανίστηκαν μεταξύ των δέκα πρώτων αποτελεσμάτων στην αναζήτηση με το όνομα «Ουσμάνοφ».

«Πρέπει να αντιδράσουμε», τονίζει ο Τιμ Αϊρλαντ. «Σήμερα φιμωνόμαστε εμείς, αύριο μπορεί να φιμωθεί οποιοσδήποτε».

credits: e-go.gr