Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πυργετός Λάρισας | Reminiscence of the Past


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΠΥΡΓΕΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»

Κυκλοφόρησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού το βιβλίο «Πυργετός Λάρισας-Τεκμήρια Μνήμης».
Πρόκειται για ένα συλλογικό τόμο 400 σελίδων, όπου γράφουν οι: Καλλιόπη Ευαγγέλου, Σωτήρης Καραβασίλης, Αστέριος Λουλούδης, Καλλιόπη Μάγκα-Σελίμη, Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή, Ιωάννα Παπαγεωργίου, π. Αλέξανδρος Ρούσσας, Γιώργος Ρούσσας, Ξανθίππη Σιβιτανίδου.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια προσπάθεια με κύριο θέμα το λαϊκό πολιτισμό του Πυργετού. Οι συγγραφείς του βιβλίου αναφέρονται σε θέματα σχετικά με τις βιοτικές και πνευματικές εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων του, τα έθιμα του κύκλου της ζωής και του χρόνου, το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του χωριού. 
Σε ξεχωριστό γλωσσάρι παρατίθενται και ερμηνεύονται λέξεις και φράσεις της ντοπιολαλιάς των Πυργετινών, ενώ καταγράφονται προφορικές μαρτυρίες, διηγήσεις και τραγούδια τους.
Το κεφάλαιο που αναφέρεται στους ναούς και τα ξωκλήσια του Πυργετού δίνει μια πλήρη εικόνα όχι μόνο της θρησκευτικής ζωής των κατοίκων, αλλά και της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής, ενώ στοιχεία για πρόσωπα σημαντικά από τη γενική Ιστορία, που σχετίστηκαν με το χωριό εξιστορούνται στο ανάλογο κεφάλαιο. Τέλος, γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού, τις δραστηριότητες και το έργο από την ίδρυσή του το 1979 έως σήμερα.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σπάνιο και πρωτότυπο, σχετικό με την καθημερινή και την κοινωνική ζωή, την αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον εμπλουτίζει την έκδοση, η οποία συνοδεύεται από CD με ηχογραφημένα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από Πυργετινούς της χορευτικής ομάδας.
Την επιμέλεια έκδοσης και τη διεύθυνση παραγωγής έχει ο Σωτήρης Καραβασίλης, ενώ σύμβουλος έκδοσης είναι η Καλλιόπη Μάγκα-Σελίμη.
Το βιβλίο διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στη σελίδα του Συλλόγου Πυργετού στο Facebook "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥ".