Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Τσα! Η απειλή της παπαρούνας

Σήμερα νιώθω οτι δεν έχω έμπνευση, αισθάνομαι οτι ταλαιπωρούμαι απο αυτό που συμβαίνει. Απο αυτή την αφόρητη ζέστη, απο τις στεναχώριες και τις χαρές της ζωής, απο τον αγώνα και την επιτυχία κάποιων, απο την αποτυχία των άλλων. Αισθάνομαι οτι δεν μπορώ να γράψω. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να κρίνω. Πως δεν μπορώ να κρίνω τι είναι σωστό και τι όχι. Τι είναι γοητευτικό και τι όχι, τι είναι καλαίσθητο και τι όχι. Επειδή ακόμη μπορώ, παραθέτω το παρακάτω κείμενο απο την Ελένη Ράντου στο περιοδικό 10% τεύχος οκτωβρίου/νοεμβρίου 2005.


Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα υπέροχο λιβάδι με κάτασπρες μαργαρίτες που λιάζονταν όλο καμάρι, χάιδευαν η μια την άλλη όλο τρυφερότητα παραδομένες στο γλυκό αεράκι. Ζούσαν ευτυχισμένες και χαρούμενες, οι κάτασπρες μαργαρίτες, μέχρι που μια μέρα μέσα στο γαλήνιο κάτασπρο κόσμο τους εισέβαλε… η απειλή! Μια κατακόκκινη παπαρούνα είχε φυτρώσει δίπλα τους, έτσι ξεδιάντροπα - παρ’ ότι κατακόκκινη απ’ τη ντροπή της - κι όλη η κατάλευκη ισορροπία είχε διασαλευτεί! Ο φόβος είχε κάνει την εμφάνισή του στο ήρεμο λιβάδι!

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από ένα παιδικό παραμύθι που διάβαζα στην κόρη μου όταν ήταν ακόμα 3 χρονών. Και μαζί της το χάρηκα κι εγώ που ανακάλυψα τον πιο απλό, τον πιο τρυφερό τρόπο να της μιλήσω για τη διαφορετικότητα.

Γιατί το διαφορετικό τρομάζει τόσο τους ανθρώπους; Γιατί τους εξαγριώνει; Γιατί σε πνευματικούς μεσαίωνες και σε συντηρητικές εποχές τους οδηγεί σε κυνήγι μαγισσών; Γιατί η βία είναι πάντα ο ανθρώπινος τρόπος άμυνας στο διαφορετικό; Τι ζωτική απειλή αποτελεί για ένα οργανωμένο σύστημα;

Και δεν χρειάζεται η διαφορά να ’ναι μεγάλη. Μόνο τα μυωπικά γυαλιά μου στο σχολείο φτάναν. «Γυαλάκια μυωπία!» ήταν το παρατσούκλι μου απ’ τα παιδιά της γειτονιάς μου. Τι απειλή μπορεί ν’ αποτελούν ένα ζευγάρι γυαλάκια;

Τριάντα χρόνια μετά η ίδια αντιμετώπιση στα μικροσκοπικά γυαλάκια της κόρης μου. Όχι πια σε εργατική συνοικία, αλλά σε σχολείο βορείων προαστίων. Έχεις χαλασμένα μάτια! Έχεις χαλασμένα μάτια!

Είναι εύκολο να κρυβόμαστε πίσω από μια ουρά με ομοίους. Κάτι σαν την τάξη του σχολείου. Και να μην ξέρουμε μάθημα, νομίζουμε ότι δεν θα μας ανακαλύψει κανείς. Είναι εύκολο να σαβουριαζόμαστε οπουδήποτε, γιατί όταν θα σπάσει το βάζο θα μπορούμε να πούμε: «Δεν το ’κανα εγώ. Δεν έχω ευθύνη».

Δύσκολο είναι να βρεις τη δύναμη να περάσεις απέναντι και στο μοναχικό σου ταξίδι να νιώθεις να σε δείχνουν όλα τα δάχτυλα με υποτίμηση ή απλώς με περιέργεια. Απλά, γιατί εσύ συμβαίνει να μην κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι. Είναι δύσκολο και γι’ αυτόν που βρήκε τη δύναμη να διαφοροποιηθεί να μη γεμίσει κόμπλεξ κι απωθημένα που βάδισε τόσο μόνος του.

Είναι ακόμα πιο δύσκολο να μην προσπαθήσει να φτιάξει το δικό του γκέτο και να περιχαρακωθεί τελικά μέσα σ’ αυτό. Είναι δύσκολο να μην απαντήσει στην απόρριψη με απόρριψη. Στην πρόκληση με πρόκληση.

Αυτά λέω στην κόρη μου που τώρα είναι 9. Κι ελπίζω. Ελπίζω η δική της η κρίση να δώσει τις δικές της απαντήσεις σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ελπίζω η στάση του καθενός μας να επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο το κοινωνικό κι όλο λιγότερο το ζώον. Ελπίζω μέσα απ’ την καρδιά μου να διαφυλάξουμε τη διαφορετικότητα, γιατί από αυτή πηγάζει η ελπίδα για κάθε τι πολιτισμένο.

Διαμαρτυρία


"Αγαπητέ (ή) συνδρομητή (τρια),

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, παρ' όλες τις οχλήσεις μας, εξακολουθούν να εκκρεμούν εκπρόθεσμες οφειλές από τη χρήση της τηλεφωνικής σας σύνδεσης με αριθμό ********** ύψους Χ Ευρώ.


Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η μη άμεση εξόφληση της οφειλής θα επιφέρει την εφαρμογή των όρων που προβλέπονται από τη μεταξύ μας σύμβαση*.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη προβεί σε εξόφληση της οφειλής σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την επιστολή αυτή.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση να επικοινωνήσετε ατελώς με το Κέντρο Τηλεφωνικής Ενημέρωσης Εκπρόθεσμων Λογαριασμών του ΟΤΕ στο 1305 (Δευτέρα - Παρασκευή, εκτός αργιών, ώρες 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.)."

Αυτό ήταν το κείμενο που έλαβα πριν απο λίγες μέρες απο τον ΟΤΕ. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που το έχει λάβει. Έρχομαι όμως εγώ και ερωτώ. Αυτός ο κύριος Σ. Μπουζιάνης νομίζει μάλλον οτι ζούμε στην τέλεια χώρα όπου όλα λύνονται κατευθείαν και με τις καλύτερες λύσεις. Ε, αν το νομίζει αυτό τότε κάνει λάθος. Δεν δημοσιεύω το κείμενο που περιείχε το χαρτί επειδή δεν ξέρω τι άλλο να κάνω και επειδή θέλω κάτι να γράψω αλλά πραγματικά το θεώρησα χαζό και χωρίς σκέψη το να μου στείλουν κάτι τέτοιο.
Τώρα θα μου πείτε γιατί. Επειδή το συγκεκριμένο χαρτί αναφέρεται σε λογαριασμούς τους οποίους δεν είχα εξοφλήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνο που εμένα ο συγκεκριμένος κύριος δεν με ρώτησε αν μπορώ να τους εξοφλήσω ή, αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ειδική ρύθμιση. Ναι το ξέρω οτι ζητάω πολλά, το θέμα είναι πως ΚΑΙ Ο ΟΤΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Δεν είμαι υποχρεωμένος πιστεύω να πληρώνω κάτι το οποίο δεν χρειάζομαι. Ζήτησα τηλεφωνική γραμμή απο την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ που ήρθα Θεσσαλονίκη, όμως δεν με ρώτησε κανείς για ποιο λόγο τη θέλω.
Ήθελα και θέλω την τηλ. γραμμή για να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, τηλέφωνα μπορεί να κάνω συνολικά και 10 στο τρίμηνο (αν και απο οτι βλέπω στην ανάλυση είναι περισσότερα, να είναι καλά οι εξυπηρετήσεις πελατών των εταιριών), που συνολικά όλα αυτά κοστίζουν και 10-15 ευρώ. Εντάξει το δέχομαι, αλλά απο τη στιγμή που εγώ θέλω την τηλ. γραμμή - όπως προείπα - για διαδίκτυο μόνο, γιατί είμαι αναγκασμένος να πληρώνω το πάγιο της γραμμής και όχι μόνο το πάγιο για το διαδίκτυο και να πληρώνω επιπλέον απλά τα χρήματα για τις κλήσεις που κάνω; Μήπως γιατί κανείς δεν το σκέφτηκε; Μήπως επειδή δυστυχώς ο ΟΤΕ είναι ο κυρίαρχος στην Ελλάδα; Μήπως επειδή ο συγκεκριμένος κύριος και όλοι οι υπόλοιποι που δουλεύουν μέσα στη συγκεκριμένη εταιρία έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ έκπτωση και δεν έχουν πρόβλημα; Συγνώμη αλλά εγώ έχω. Γι'αυτό και ελπίζω λίαν συντόμως να "την κάνω" απο τον ΟΤΕ. Ας το κλείσω όμως εδώ το θέμα γιατί μπορώ να παραπονιέμαι για πολύυυυυ ακόμη.


Σημ. Όταν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο στην τηλεφωνική σου γραμμή πληρώνεις, το πάγιο για να έχεις τη γραμμή (30+ ευρώ απο οτι είδα στην τελευταία ανάλυση/2μηνο), τα πάγια για τη γραμμή xDSL/μήνα και τα πάγια για την πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες xDSL.