Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Fires in Greece August 2007 | Φωτιές Αύγουστο 2007 | Incendies meurtriers dans le Péloponnèse

γεγονότα στα ελληνικά > Πηγή: ert.gr , ethnos.gr
news in english > credit: ekathimerini.com
les nouveaus en francais par: lefigaro.fr
espanol: elpais.com
Δεν πιστεύω οτι μπορώ να πώ κάτι εγώ πλέον. Η εικόνες τα λένε όλα ΜΟΝΕΣ τους. Ο ΘΕΟΣ να μας βοηθήσει πλέον. ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Και πλέον μπορώ να συμφωνήσω κι εγώ με το χαρακτηρισμό Εθνικό Πένθος. Και ρωτώ πάλι. Η φωτιά στην πάρνηθα είναι ακόμη πιο σημαντική ή οχι πλέον;;;;; Κάποιος ψωνισμένος Αθηναίος υπάρχει;

Ασύλληπτη τραγωδία ζει η χώρα από την κόλαση φωτιάς στην Πελοπόννησο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της επικράτειας. Σε Ηλεία και Λακωνία, στους 41 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των οποίων 4 πυροσβέστες και πολλά παιδιά. Υπάρχουν φόβοι για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και πληροφορίες για ακόμα έναν νεκρό στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα όμως με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι νεκροί είναι 37 και στην Ηλεία έχουν εντοπιστεί 12 νεκροί στη Μάκιστο, 11 στην Αρτέμιδα, δυο στη Σμέρνα ,δυο στο Ξηροχώρι και ένας σε καθένα από τα χωριά, Βρεστός, Σκλήβα, Λογγός και Χρυσοχώρι. Άλλοι έξι νεκροί είχαν εντοπισθεί από χθες στη Μάνη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νόμοι της Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για εγκλωβισμένους κατοίκους σε χωριά. Στον τόπο της τραγωδίας, μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνιο αγώνα με τις φλόγες και ψάχνουν για τυχόν εγκλωβισμένους σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λόγω της έντασης των ανέμων, ενώ μεγάλη βοήθεια αναμένεται από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Στις προσπάθειες λαμβάνουν μέρος επίσης ελικόπτερα του στρατού και θα προστεθούν πολλοί στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις, βάσει επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τη συνδρομή της Ε.Ε. ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαϊτης. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι εκδηλώθηκε ένα νέο μέτωπο στην Αττική, στην περιοχή Πέτα Μαρκοπούλου, στα Καλύβια. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη κατευθύνονται στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ. η φωτιά στον Υμηττό, όπου κάηκε και ο πέμπτος όροφος μίας πολυκατοικίας στου Παπάγου, επί της οδού Αργυροκάστρου.

Η φωτιά ξέσπασε νωρίτερα στους πρόποδες του βουνού, στο ύψος του Χολαργού – Παπάγου με κατεύθυνση προς Καρέα. Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε η μονή Αγίου Ιωάννη.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό μπεριέφ, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, 20 οχήματα και 60 πυροσβέστες.

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον περιφερειακό του Υμηττού, από τα Γλυκά Νερά και την Κατεχάκη στο ύψος της Πίνδου και παράλληλα στα φανάρια του Καρέα στο ρεύμα προς την Ηλιούπολη.

Λόγω της πυρκαγιάς ετέθη νωρίτερα εκτός λειτουργίας η γραμμή 150 κιλοβόλτ από Παλλήνη προς Χολαργό και Παγκράτι. Η διακοπή που υπήρξε στις περιοχές αυτές αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα και αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα .

Χτύπημα εμπρηστών

Σε εμπρηστές αποδίδει την πυρκαγιά του Υμηττού, η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στην περιοχή της φωτιάς βρέθηκαν στουπιά και γκαζάκια ενώ αναφέρθηκε και ακόμα μία μαρτυρία για κάποιο αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο κάποιος πετούσε στουπιά.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι της εκδήλωσης της πυρκαγιάς προηγήθηκαν εκρήξεις ενώ εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στην περιοχή του Διονύσου.

Παραπλανητικά τηλεφωνήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά στον Υμηττό, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε παραπλανητικά τηλεφωνήματα για εκδήλωση πυρκαγιών στη Μονή Πεντέλης και πεδίον του Άρεως.


Σε πύρινο κλοιό

Αυτή την ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλα τα μέτωπα, που έχουν κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και δεκάδες σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.

Ειδικότερα πυρκαγιές μαίνονται στη Ζαχάρω, την Αμαλιάδα, την Αρεόπολη, το Γερολιμένα, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, τη Μεγαλόπολη, την Ερμιόνη, τα Φιλιατρά, όπως επίσης και στην Κορινθία, την Αχαϊα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία και τα Γιάννενα.

Τα μέτωπα που ανησυχούν

Μεγαλόπολη:

Δεκαπέντε χωριά έχουν εκκενωθεί στη Μεγαλόπολη. Τα εννέα από αυτά, μόνο στο δήμο Φαλαισίας. Αρκετά σπίτια σε διάφορα χωριά της περιοχής, έχουν καεί.

Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Λεοντάρι Φαλαισίας, του οποίου σχεδιάζεται η εκκένωση, στη Μαραθούσα καίγονται σπίτια, ενώ σύμφωνα και με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα καίγονται σπίτια στις παρυφές της Μεγαλόπολης.

Ο νομάρχης Αρκαδίας Δημ. Κωνσταντόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Φούρλα και επιστρέφει στην Τρίπολη προκειμένου να υπογράψει το αίτημα για κήρυξη του νομού Αρκαδίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Νωρίτερα το πρωί, ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση μεταφοράς στην Τρίπολη, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα δύο ηλικιωμένων ατόμων από το Ανάβρυτο, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετακίνησης.

Ζαχάρω:
Το μέτωπο από το δάσος του Καϊάφα καίει αυτήν την ώρα προς τη Ζαχάρω.
Εκκενώθηκε το Νεοχώρι και το Γιαννιτσοχώρι, όπου έφθασαν οι φλόγες. Σε απόσταση 40 μέτρων από το χωριό Πλατιάνα βρίσκεται η φωτιά στο Δήμο Σκυλούντος. Στο δήμο Αλιφείρας η φωτιά καίει περιμετρικά της Καλλιθέας όπου νωρίτερα κάηκαν περισσότερα από 50 σπίτια.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει τα Κρέστενα και εκκενώνεται το νοσοκομείο. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Παναρκαδικό.

Στην Ανδρίτσαινα απειλούνται τα χωριά Δαφνούλα και Συκιές . Στο μέτωπο της Πηνείας η φωτιά καίει στο Μαζαράκι.

Νέα Στύρα
Νωρίς το πρωί, η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Αργότερα όμως διαπιστώθηκαν αναζωπυρώσεις. Αυτήν την ώρα, υπάρχει πρόβλημα στα Άνω Στύρα και βορειότερα σε χωριά κοντά στο Αλιβέρι.Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν, οι τελευταίοι όμως αρνούνται να το κάνουν.
Μεσσηνία:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στον Ταΰγετο που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους, έκαψε σπίτια σε Λαδά και Καρβέλι. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Αρτεμισία, Διπόταμα και Αλταμυρά. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Μεταξάδα.

Αιτωλοακαρνανία

Εκκενώθηκε πριν λίγο το Μπαμπίνι Ξηρομερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η φωτιά που καίει από χθες το μεσημέρι έφτασε στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 130 πυρκαγιές και η πυροσβεστική εκτιμά ότι οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμούς. Μόνο τις νυχτερινές ώρες, εκδηλώθηκαν περισσότερα από 25 νέα μέτωπα, μεταξύ αυτών και μία πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αλσος Βεϊκου, στο Γαλάτσι και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα στη μάχη της πυρόσβεσης

Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίτερα σήμερα το πρωί στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ο αρχιπύραρχος Νίκος Δια μαντής ανέφερε πως στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ριχτεί με το πρώτο φως της μέρας,το σύνολο των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στη βάση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, 19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.

Εντός της ημέρας, αναμένονται ακόμα δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία ,που ανταποκρίθηκε αμέσως στο χθεσινό κάλεσμα της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ για βοήθεια.

Παράλληλα, εξετάζεται η προσφορά τριών ελικοπτέρων από ιδιώτη.
Στο έργο της πυροσβεστικής, συνδράμει ακόμα κλιμάκιο του στρατού αποτελούμενο από 500 άτομα, τα οποία κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Ηλεία, όπου έχουν καεί και έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά.

Συγκεκριμένα, στην Ηλεία έχουν καεί τα χωριά Μάκιστος, Ροδινά, Μίνθη, Ανήλιο, Μηλιές, Αρτέμιδα, Παλαιοχώρι, Ξηροχώρι και Σχινή και έχουν εκκενωθεί τα χωριά Σμέρνα, Βρεστός, Βάλμη, Νεοχώρι, Αγραπιδοχώρι και Ελάτια.

Στην Αρκαδία, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ανεμοδούρι, Ρούτση, Μαλωτά, Μακρούσι, Ραψομάτι, Περιβόλια, Συκιές, Κατσίμπαλη, Κάτω Ασσέα, ακόμα έχουν εκκενωθεί η Αρεόπολη, στον Ταΰγετο τα χωριά Καρβέλι, Λαδάς και Πηγή, στον Πάρνωνα η Αγριάννη, αλλά και στην Εύβοια τα Στύρα, ο Πολυπόταμος και άλλος ένας οικισμός.

Πολύ μεγάλες περιοχές δεν έχουν ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.



News in English

Residents of Zacharo, in the western Peloponnese, flee from the advancing flames of a massive fire that caused at least 10 deaths in the area yesterday. Some 200 fires were reported to have broken out across the country yesterday.

At least 16 people were reported to have died by last night as huge forest fires, fanned by gale-force winds, raged out of control in the Peloponnese and other parts of the country, burning thousands of hectares of land and destroying homes. It was the single most fatal day in a summer marked by thousands of forest fires that have now claimed 27 lives.

The worst fire was in the area of Zacharo, in the western Peloponnese, where 10 deaths were reported.

Another six people, including two French tourists, were found dead near a hotel in Areopolis on the Mani peninsula where a fierce blaze burnt large tracts of land. A firefighter also died of a heart attack after inhaling fumes during attempts to extinguish the blaze. Local houses suffered limited damage chiefly because most are built of stone.

A state of emergency was declared in Laconia and Messinia where several blazes were under way, the worst on the slopes of Mount Taygetos, one of the most inaccessible parts of the country. «If the winds don't abate, so that firefighting aircraft can start flying, then the destruction will be massive,» Messinia Prefect Dimitris Drakos said.

Public Order Minister Vyron Polydoras said the government was using all its resources to control the fires. «The firefighting effort is covering a broad front - all ground forces are engaged and we are trying our best to get helicopters to the sites too,» he said.

Some 200 fires were reported across the country yesterday. Apart from the Peloponnese, the most serious were in Kastoria, Ioannina, Arta and Attica.

A fire that broke out near the oil refinery in Elefsina was extinguished before it could approach fuel tanks.

«The situation is truly dramatic, every minute another fire is breaking out somewhere,» senior fire service officer Nikos Diamantis said yesterday afternoon.

Following news of the destruction and loss of life, political leaders were forced to change their plans for election campaigning.

Prime Minister Costas Karamanlis, who had been due to tour northwestern Greece this weekend, interrupted his campaign trail to visit areas in the Peloponnese hit by the fires, his office said.

Main opposition PASOK leader George Papandreou, in Serres, said he was suspending his party's election campaign to visit fire-ravaged areas too. «Today is a tragic day - we feel the pain of our fellow citizens who are despairing, insecure and scared,» he said.

President Karolos Papoulias expressed his condolences to the families of the victims. «These are days of national mourning. Let us do what is necessary so they won't be repeated,» he said.


Incendies meurtriers dans le Péloponnèse

Au moins 41 personnes ont été tuées dans deux violents feux qui ont frappé le sud de la Grèce. Un nouvel incendie s'est déclaré samedi dans la banlieue d'Athènes.

La Grèce compte ses morts après les deux violents incendies qui ont frappé vendredi le Péloponnèse, dans le sud. Selon un dernier bilan provisoire, au moins 41 personnes ont été tuées, après la découverte dans la nuit de 24 nouvea

ux corps. Parmi ces victimes figurent au moins sept enfants.

«Nous vivons des jours de deuil national (...) nous devons faire le nécessaire pour que cela ne se répète pas», a réagi le chef de l'Etat, Carolos Papoulias, attendu dans la journée dans la région.
Le bilan pourrait encore s'alourdir, pompiers et so ldats ratissant depuis la levée du jour les zones brûlées, à la recherche de victimes, ont ajouté les pompiers. La télévision publique Net a montré des équipes de secours portant des sacs blancs mortuaires, dirigés vers l'hôpital de Pyrgos, au nord-ouest du Péloponnèse.

Soupçons d'actes criminels
Les nouvelles victimes découvertes, gisaient carbonisées ou asphyxiées dans des «voitures, des maisons et des champs», autour du village de Zacharo, dans le sud-ouest du Péloponnèse.
Six autres personnes, dont 4 vacanciers près de l'hôtel Lekas d'Aréopolis, et un pompier volontaire mort d'une crise cardiaque, sont mortes vendredi dans un autre incendie, en cours depuis jeudi soir dans la péninsule touristique du Magne, dans le sud du Péloponnèse.
Portés par des vents violents, les incendies continuaient à progresser dans ces deux zones, ainsi que dans deux autres massifs du sud et centre du Péloponnèse, le Taygète et le Parnon, mais sans menacer dans l'immédiat de zones habitées. Une demi-douzaine de villages ont été évacués.
Parallèlement, un nouve incendie s'est déclaré samedi sur le mont
Hymette, dans la banlieue d'Athènes, à moins de dix km du centre-ville. Une odeur de fumée a commencé à planer sur le centre-ville, où le ciel était obscurci par la fumée.
Au total, le pays faisait face samedi matin à 33 incendies, dont 22 qui ont débuté après la tombée de la nuit vendredi, ce qui alimente les soupçons d'actes criminels. Quelque 19 avions et 18 hélicoptères étaient mobilisés, tandis que l'armée a dépêché 420 soldats en renfort des pompiers, et mis à disposition des autorités des moyens aériens pour d'éventuelles opérations de sauvetage. La France a envoyé deux Canadairs.


Incendios sin control causan decenas de muertos en Grecia

Los incendios en la península del Peloponeso en el suroeste de Grecia continúan ardiendo desde ayer y con la primera luz del nuevo día los bomberos ya habían encontrado un total de 41 muertos, según han informado hoy fuentes de los bomberos. El Gobierno griego ha pedido ayuda de emergencia a la Unión Europea. "Hoy es un día de duelo, de tragedia nacional", ha declarado el primer ministro heleno, Costas Caramanlis, quien se ha desplazado a la zona. Además, el fuego ha obligado al desalojo de un monasterio y al corte de la autopista que une Atenas con su aeropuerto internacional.

Las autoridades han expresado el temor de que las víctimas se multipliquen debido a que hay muchas personas que han sido declaradas desaparecidas por sus familiares en los diversos pueblos que han sido calcinados por el fuego. Los bomberos informaron de que los primeros 14 aviones cisterna y 6 helicópteros despegaron esta madrugada para extinguir los focos de incendios que ardían durante la noche y para alcanzar los fuertes vientos que han sido vaticinados por los meteorólogos.

Más de 700 soldados se encuentran esparcidos por las tres prefecturas del Peloponeso, Laconia, Mesinia e Ilias, a 200 kilómetros de Atenas, para ayudar a detener las llamas con cordones antiincendios.

Se trata de una tragedia nacional, según declaró anoche el presidente heleno, Carolos Papulias, mientras que el primer ministro, Costas Caramanlis, que se trasladó anoche al lugar afectado, dijo que "es una tragedia sin precedente". Las autoridades han informado de que con las primeras horas de la mañana se encuentran en desarrollo 30 incendios en el país, 18 de ellos en el Peloponeso, donde se han evacuado diez pueblos.