Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ταξίδι στη Βιέννη.


Σκέφτεσαι να πας ένα ταξίδι, και καταλήγεις να πας στη Βιέννη. Αυτό τελικά μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα σου αναφέρω κάποιους τρόπους που μπορεί να σε γλιτώσουν απο κόπο ή μπορεί να σε βοηθήσουν να μετακινηθείς μέσα στη Βιέννη και απο και πρός την πόλη.

Το παλάτι Belevedere (Upper Belvedere).
Σκεφτόμαστε όλοι ότι η Βιέννη είναι μια κουκλίστικη πόλη, με πολύ ωραία κτίρια, πολλά παλάτια, πολιτισμό, όπερα, καφέ, Μότζαρτ και άλλα πολλά. Κι έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι θα είναι ωραία. Κάτι αντίστοιχο σκεφτόμουν κι εγώ και κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα οπότε και έκλεισα τα εισιτήρια και πήγα.

Μαγικό! Δεν είναι έτσι.
Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βιέννης. Όλα τα ακριβά μαγαζιά είναι εδώ.
Αναλύοντας λίγο το ταξίδι πρίν το πραγματοποιήσεις προσπαθείς να βρείς που θα πάς, τι θα δείς, που θα φάς, που θα πιείς καφέ, που θα βγείς το βράδυ. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Φτάνεις στο αεροδρόμιο. Δεν έχει όνομα το αεροδρόμιο, λέγεται απλά WIEN Flughafen (αυτό το αναφέρω γιατί εγώ νόμιζα ότι το φλουγκφαφεν είναι κάτι σαν το δικό μας Ελ. Βενιζέλος) δηλαδή αεροδρόμιο της Βιέννης μιας και το Flughafen είναι το αεροδρόμιο στη γλώσσα τους. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρώτο πρόβλημα. Πως φεύγουμε. Υπάρχει το λεωφορείο, υπάρχει και το τραίνο.Με το που βγείς απο το αεροδρόμιο, ακριβώς απο έξω έχει τα ταξί και μετά λεωφορεία με κατεύθυνση προς διάφορα σημεία, κάποια πάνε προς πόλη, κάποια φαντάζομαι κάπου αλλού. Εάν πάρει το λεωφορείο νούμερο 8 θα σε πάει πρός Schwedenplatz. Εκεί είναι η τελευταία στάση του λεωφορείου, μην αγχωθείς, θα το καταλάβεις γιατί έχει στάση κανονική με ονομασία (για καλή μας τύχη δεν είχε κόσμο που να ήθελε να σταματήσει σε κάποιο άλλο σημείο πιο πρίν). Όπως κατεβαίνεις, στα 100 μέτρα πίσω απο τη στάση (λίγο πιο δίπλα απο τα McDonalds) έχει τη στάση του μετρό. Απο εκεί μετά παίρνεις το μετρό και φτάνεις όπου θέλεις.  Το μετρό της Βιέννης έχει το χαρακτηριστικό σύμβολο "U". Οπότε όπου θα βλέπεις αυτό το γράμμα, θα έχεις μετρό.  Υπολόγισε πως για αυτή τη διαδρομή, πληρώσαμε €8 για το λεωφορείο και άλλα €2,10 για το εισιτήριο του μετρό. Σύνολο €10,1 για να φτάσουμε στην πόλη.
Εικόνα απο το σταθμό που βρίσκεται έξω απο το κτίριο του Ο.Η.Ε. δίπλα στο Donaupark.
Ο πύργος στο πάρκο Donaupark.
Ο άλλος τρόπος για να φτάσεις στη Βιέννη, είναι το τραίνο που το διακρίνεις με το χαρακτηριστικό "S". Σαν σύμβολο θα το δεις και σε σταθμούς του μετρό και μόνο του. Όπως θα πάρεις τις βαλίτσες σου απο το αεροδρόμιο, κοίτα δεξιά με το που βγείς απο την αίθουσα. Έχει το σημείο που λέει Tourist Information και ακριβώς απο δίπλα έχει ένα διάδρομο που κατεβαίνει. Αυτός ο διάδρομος θα σε οδηγήσει στις γραμμές του τραίνου. Υπάρχουν δύο τραίνα που μπορούν να σε μεταφέρουν στον προορισμό σου. Είναι το CAT (City Airport Train) που είναι ακριβό και υπάρχει και το κανονικό τραίνο (το S που λέγαμε) το οποίο είναι το πιο φθηνό απο όλα και θα σου κάνει γύρω στο μισάωρο για να φτάσεις. Εμείς μέναμε σε ένα ξενοδοχείο στην Sudtiroler Platz - Hauptbanhof. Είναι στάση μετρό και τραίνου μαζί. Εκεί την πρώτη ημέρα πήγαμε με το λεωφορείο και το μετρό που είπαμε πιο πάνω. Φύγαμε με το τραίνο για το αεροδρόμιο όμως που είναι σαφώς πιο φθηνό. Πήραμε το τραίνο απο τη Sudtiroler Platz και κατευθυνθήκαμε προς το σταθμό Rennweg όπου και μετά πήραμε το άλλο τραίνο προς το αεροδρόμιο. Καλύτερα να κάνεις χρήση του τραίνου, είναι πιο φθηνό. Πληρώσαμε συνολικά €4,20 (δεν το θυμάμαι καλά αλλά όχι περισσότερα απο €4,50). Μην σε τρομάζει η ανταπόκριση, στο σταθμό του Rennweg έχει μια ενιαία πλατφόρμα στη μέση, δύο γραμμές δεξιά και αριστερά οπότε, κατεβαίνεις απο το τραίνο της μίας γραμμής και περνάς κατευθείαν στο τραίνο της άλλης για να πας αντίστοιχα στην κατεύθυνση που θέλεις. Σε κάθε αποβάθρα (έχει ένα κομμάτι τοίχου που τις χωρίζει) έχει πίνακες με τις ώρες δρομολογίων των τραίνων (έχει και ηλεκτρικό πίνακα) ανά κατεύθυνση. Αν έχεις χρόνο ανέβα στον επάνω όροφο και πάρε να φας πίτσα. Με λιγότερο απο ενάμιση ευρώ θα απολαύσεις ένα πολύ μεγάλο και αρκετά νόστιμο κομμάτι που θα ευχαριστηθείς.
Η βουλή.
Πανοραμική απο την βουλή προς την πόλη.
Τελειώνοντας με το κομμάτι αυτό φτάνεις στην πόλη, βρίσκεις ξενοδοχείο και είσαι τζιτζι. Ξεκινάς την εξερεύνησή σου στη Βιέννη. Θα δεις μια πόλη απίστευτα τουριστική, μια πόλη που θα σου φανεί μεγαλοπρεπής, με πολλά παλάτια, πολύ χρυσό και όλα τα σχετικά. Ότι αναφέρεται στους οδηγούς. Εάν είσαι άτομο που αρέσκεται στο να βλέπει πίνακες ΜΟΝΟ με τους βασιλιάδες και το τι έχει καταφέρει καθένας απο αυτούς θα περάσεις καλά. Εμένα μου φάνηκαν πολύ ακριβά και επίσης μου είναι αδιάφορο το να βλέπω τους βασιλιάδες μπροστά απο τη μάχη και σε άλλες στιγμές σε στάσεις ανφας, τρια τέταρτα, προφίλ και άλλες. Επισκέφτηκα εσωτερικά μόνο το Belvedere γιατί είχα αρκετό χρόνο μέχρι το check in στο ξενοδοχείο οπότε και είπα να αξιοποιήσω την αναμονή, πλήρωσα €25 για συνδυαστικό εισιτήριο στο Belvedere και στο κτίριο του πρίγκιπα Ευγένιου (είναι στο κέντρο αυτό) και το θεώρησα πανάκριβο. Όλα τα υπόλοιπα τα είδα απο έξω. Οπότε δεν μπορώ να σου πω να πας ή όχι. Έχει ωραίους κήπους, αγάλματα με τους καλλιτέχνες της πόλης, θα σου αρέσει κι αν είσαι τυχερός και έχει ήλιο, θα είναι υπέροχα. Μετά τις 19:00 - 20:00 περίμενε ότι η πόλη πεθαίνει και όλοι μαζεύονται σπίτια τους. Δεν θα δείς πολύ κόσμο.
Το άγαλμα του Μότζαρτ πίσω απο το παλάτι του Hofburg.
Η όπερα της Βιέννης θα σε εντυπωσιάσει αλλά μπορεί και να σε κάνει να χάσεις πάρα ιδέα. Όταν βρεθείς εκεί θα καταλάβεις τι εννοώ. Παρατήρησε τους πλανώδιους με τα εισιτήρια. Εμένα μου έδιναν την αίσθηση πως αν αγοράσω εισιτήριο απο αυτούς, δεν θα με αφήνουν να μπώ μέσα γιατί θα είναι πλαστό. Συν του ότι, θεώρησα τρελή γυφτιά όλο αυτό που γίνεται και προφανώς εις γνώση και με την ανοχή του οργανισμού που διαχειρίζεται την όπερα.
Το χρυσό άγαλμα του Γιοχαν Στράους.
Πρέπει σίγουρα να πας Μπρατισλάβα που είναι μια ώρα μακρυά και το εισιτήριο είναι €15 με επιστροφή. Είναι ωραία πόλη, μικρή, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δείς αλλά, έχει πολύ ωραία μαγαζιά με πολύ καλό καφέ και ακόμη καλύτερο φαγητό. Και πάνω απο όλα φθηνό. Σε σχέση με την πλαστικούρα που θα τρώς στη Βιέννη αυτό, θα σου φανεί παράδεισος. Θα σου συνέστινα ανεπιφύλακτα να επισκεφθείς το Cafe Verne που είναι στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο που είναι η όπερά τους. Θα το βρείς σχεδόν ακριβώς απέναντι απο την αμερικανική πρεσβεία. Έχει μόνο μια μικρή πινακίδα σε ένα κτίριο, το μαγαζί είναι σε ένα εσωτερικό χώρο, δεν έχει πρόσοψη οπότε έχε το νού σου. Θα φάς πολύ ωραία, και θα πληρώσεις λίγο. Εμπιστέψου με. Για καφέ θα σου πρότεινα να πας στο La Putika (είναι πίσω απο το δημαρχείο, στον πεζόδρομο, στη γωνία). Όταν μπείς στο χώρο, θα καταλάβεις για ποιό λόγο αξίζει να πας εκεί. Μόνο αυτό. Για τις διευθύνσεις, μπορείς να ψαχτείς στο Foursquare ή στο ίντερνετ γενικότερα. 
Η όπερα.
Για τη Βιέννη, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και για να γλιτώσεις ταλαιπωρία και χρόνο στο κομάτι των μετακινήσεων, ΠΡΕΠΕΙ να κατεβάσεις στο κινητό σου την εφαρμογή Qando. Βάζεις τη διεύθυνση που είσαι, τη διεύθυνση που θέλεις να πας και μπαμ, σου έχει βγάλει όλουςτους τρόπους που μπορείς να φτάσεις με τις επιλογές που έχεις ζητήσει. Μπορείς να επιλέξεις αν θέλεις λίγο περπάτημα, πολύ, πόσα μέσα να χρησιμοποιηθούν και όλα τα σχετικά. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ όπως επίσης, πρέπει να έχεις και ίντερνετ.  
Η εκκλησία στη Stephansplatz
Επίσης, για να σε προλάβω απο περιττά έξοδα θα σου πρότεινα να μην βγάλεις τη Vienna Card που την δίνουν με €20 αλλά να βγάλεις καλύτερα ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο για τα ΜΜΜ που κοστίζει €15. Το κέρδος που έχεις με την Vienna Card δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό που έχει με το εβδομαδιαίο εισιτήριο ή τα αντίστοιχα για λιγότερες ημέρες. 
Η πρόσοψη της εκκλησίας στη Stephansplatz
Sacher κάτι (το πιο γνωστό γλυκό τους), μην δοκιμάσεις. Είναι ένα στεγνό κεϊκ με επικάλυψη σοκολάτας. Όταν λέμε στεγνό, εννοούμαι ο ορισμός του στεγνού. Θα σε δυσκολέψει η Βιέννη για φαγητό και διασκέδαση. Δεν έχει πολλά και αυτά που έχει δεν φαίνονται. Δεν θα ευχαριστηθείς φαγητό και επίσης όταν παραγγέλνεις ένα ποτό με κοκα κολα, σου φένουν το ποτό και σε μπουκάλι ξεχωριστό την κοκα κολα. 
Το κάστρο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας

Μπρατισλάβα. Δεν ξέρω τι συμβολίζει.
Να περάσεις καλά. Να προσέχεις και να επιστρέψεις καλά. Αν έχεις κάποια απορία για το ταξίδι στη Βιέννη στην οποία να μπορώ να βοηθήσω, μετά χαράς να το κάνω. Ρώτησέ το μου στα σχόλια για να σου απαντήσω. 


Οι παρακάτω εικόνες είναι απο την εφαρμογή που σου προτείνω να κατεβάσεις. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. 



Σημείωση1. Όλες οι φωτογραφίες ειναι τραβηγμένες απο εμένα (grigsgr) με το Sony Xperia Z1. 
Σημείωση2. Στην παράγραφο που δεν είναι στοιχισμένη, για κάποιο λόγο το μπλογκ δεν με αφήνει να την στοιχίσω.