Σάββατο 21 Απριλίου 2007

La Culture

Splotch 3


Ένα έργο που εξετέθει στο Μουσείο Τέχνης Metropolitan της Νέας Υόρκης, κόντρα στον ορίζοντα του ουρανού του Μανχάταν. Το έργο αυτό είναι το "Splotch 3".
Ο δημιουργός αυτού του έργου καθώς και πολών άλλλων ακόμη Σολ Λε Βιτ, βοήθησε να εδραιωθούν η μινιμαλιστική τέχνη και η εννοιοκρατία ως δύο από τα μεγαλύτερα κινήματα.
Τα περισσότερα από τα έργα του ήταν βασισμένα σε παραλλαγές γεωμετρικών σχημάτων.
Ένας καλλιτέχνης ο οποίος δεν αρεσκόταν στο να φωτογραφίζεται και να δίνει συνεντεύξεις, ενώ ειχε αρνηθεί και σειρά βραβείων.
Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες και πέθανε στις 9/4/20007 σε ηλικία 78 ετών, στη Νέα Υόρκη, έπειτα από επιπλοκές που είχε από τον καρκίνο.


ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη και εικόνες από την Αντίσταση στα βουνά του Σπύρου Μελετζή, φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2007. Οι εκθέσεις με τίτλους «Φωτογραφίες μιας ξεχωριστής μέρας (1880-1950). Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη» (φωτογραφία) και «Σπύρος Μελετζής. Η Αντίσταση στα βουνά, 1942-1944», εγκαινιάζονται το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Μαϊου. Η έκθεση με τίτλο «Η αντίσταση στα βουνά, 1942-1944» αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε και τύπωσε ο επίσημος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, ο Σπύρος Μελετζής και επανεκτίθενται έπειτα από 50 χρόνια.


ΑΕΡΙΝΗ ΠΡΟΒΑ


ΑΕΡΙΝΗ ΠΡΟΒΑ «Αγιος Γεώργιος: το ταξίδι» είναι το νέο πολυθέαμα του καταλανικού χορευτικού συγκροτήματος «La Fura dels Βaus». Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί ανήμερα του Αγίου Γεωργίου - προστάτη Αγίου της Καταλονίας - στη Σαραγόσα. Οι ακραίοι και εκκεντρικοί «La Fura dels Βaus» ταξιδεύουν από το 1979 στα θέατρα και στους δρόμους του κόσμου με τις «αυστηρώς ακατάλληλες για ανηλίκους και συντηρητικούς» παραστάσεις τους. Πέρσι είχαν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη Μεταμόρφωση του Κάφκα. Τότε, ένας άνθρωπος μόλις ξυπνούσε, συνειδητοποιούσε ότι έχει μεταμορφωθεί σε έντομο. Τώρα οι δεκάδες χορευτές μοιάζουν με μύγες στον ουρανό. Η φωτογραφία είναι από την αέρινη πρόβα τους, τέσσερις μέρες πριν από την πρεμιέρα.


πληροφορίες απο τον τομέα "Τέχνες" του www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: