Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Μπορείς;;; | Can you???

Λένε πως μέσα απο το γραπτό λόγο εκφράζεις μυρωδιές και εικόνες. Όψεις και απόψεις. Αισθήματα και συναισθήματα.
Λένε ακόμη πως μέσα απο τα γραπτά ενός ανθρώπου μπορεί κάποιος να καταλάβει κάτι περισσότερο για αυτόν που γράφει. Μπορείς να με καταλάβεις μέσα απο εδώ; Ε, μπορείς;
Νομίζεις τελικά πως όντως καταλαβαίνεις;
They say that you can understand more about a person by the way and what he is writing...
Do you really think that you can understand me...?

4 σχόλια:

nakupenda είπε...

Ωχ τώρα μου θυμίζεις το μάθημα που έδινα χτες στη σχολή... Θεωρία κ Κριτική της Λογοτεχνίας.... Ήταν ο Έλιοτ μια φορά κι έναν καιρό, και είπε πως πρέπει να απομονώσουμε το έργο από το δημιουργό, να το δούμε και να το κρίνουμε μόνο εκ του αποτελέσματος, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Ο συγγραφέας έχει πεθάνει.
Απ'την άλλη είναι ο Γιουνγκ/Γιανγκ, πως στα κομμάτια τον λεν' ο οποίος είπε το αντίθετο, ότι σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία καταλαβαίνουμε, όπως λες κι εσύ πολλά πράγματα για το συγγραφέα, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα και το κείμενο και να το κρίνουμε ορθότερα.
Τέλος, είναι κ ο Ουόρτζουορθ που πήγε πιο μακριά και είδε πιο ευρέως το θέμα, είπε ότι ένα γραπτό αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας εν γένει κ μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για έναν ολόκληρο λαό από την ποίηση των μεγάλων λογοτεχνών της χώρας....

Ένα είναι σίγουρο, μέσα από τα γραπτά σου μπορείς να αποκαλυφτείς σε αγνώστους όσο και να διαστρεβλώσεις εντελώς την εικόνα που έχουν για σένα μέχρι τώρα οι γνωστοί σου. Τα ΣΥΜΒΟΛΑ είναι το παν.
Μπορεί να μπλοφάρεις, μπορεί και όχι.

Φιλιά*

Grigsgr είπε...

Εγώ μπορεί να πιστεύω οτι μπλοφάρω ή, μπορεί όντως να μπορώ να μπλοφάρω και μάλιστα πολύ καλά.
Το θέμα εδώ πλέον θα είναι το εξής. Εσύ. Πόσο εύκολα μπορείς να καταλάβεις ή οχι αν ο άλλος μπλοφάρει;

nakupenda είπε...

Αν τον ξέρεις πολύ καλά, ΙΣΩΣ κ να μπορείς... Αλλιώς, η μαγεία των λέξεων και η πονηριά της γλώσσας νομίζω μάλλον σε αποπροσανατολίζουν. Θεού και συγγραφέως θέλοντος ;)

Grigsgr είπε...

Τότε αφήνεσαι και το απολαμβάνεις.