Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007

Καψώνια στο στρατό. Για λίγους και εκλεκτούς. | Greek army

Δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο βίντεο το οποίο δείχνει ανώτερο αξιωματικό να κάνει καψόνι σε φαντάρο στη Σαμοθράκη.
Δεν θα σταθώ στο να σχολιάσω το βίντεο. Έλεος αν το κάνω. Το καψόνι είναι κάτι που απαγορεύεται, και πέρα απο αυτό, επίκειται στον καθένα προσωπικά και το πόσο σέβεται τον άλλο και την προσωπικότητά του και το χαρακτήρα του για το αν θα κάνει καψόνια και μέχρι ποιο βαθμό. Θέλω απλά να σχολιάσω το εξής.
Έβλεπα στις ειδήσεις όπου έμαθα και για το συγκεκριμένο βίντεο (ναι είδα επιτέλους τηλεόραση), έναν που είναι κάτι μέσα στο στρατό (δεν θυμάμαι τι) ο οποίος σχολίαζε. Σχολίαζε και έλεγε τώρα το εξής. "Είναι η πίεση που δέχεται ο στρατηγός (η οτιδήποτε είναι αυτός που έκανε το καψόνι, μέσα στο στράτευμα), οι συνθήκες, το οτι είναι μακρυά απο το σπίτι του, είναι πολλά", είπε.
Και έρχομαι τώρα εγώ και ερωτώ. Μόνο ο στρατηγός έχει αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα; Δηλαδή ο φαντάρος δεν έχει αυτά τα θέματα, δεν τον ενοχλεί που είναι φαντάρος αρχικά, δεν τον ενοχλεί που είναι μακρυά απο το σπίτι του, που ζεί και λειτουργεί κάτω απο ένας Θεός ξέρει τι συνθήκες (μπορεί να είναι και πολύ καλές), που μπορεί να μην ήθελε να πάει και να πιέζεται να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει στις συνθήκες, που μπορεί να έχει χίλια μίρια προσωπικά προβλήματα τα οποία το καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να μείνει στο στρατό. Είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορεί να περνάει ένας φαντάρος.


Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις απο εμένα - ποιον άλλο - ο οποίος εγώ, δεν έχω πάει στο στρατό ακόμη και επίσης δεν γνωρίζω αν ο κύριος που έκανε το καψόνι πληρώνεται ή οχι. Αν ναι, τότε η φράση οτι το επέλεξε για να κάνει αυτό που κάνει, καταργεί όλα τα εμπόδια και προβλήματα που μπορεί να βγαίνουν στην πορεία. Το γνώριζε εξαρχής οτι θα γίνονται αυτά. Αν δεν πληρώνεται τότε, αλλάζει το παιχνίδι. Εκεί μάλλον ο συγκεκριμένος, πρέπει να μάθει τι σημαίνει σεβασμός πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά, τόσο φλούφληδες έγιναν όλοι οι Ελληνες άντρες; Το καψόνι - με όμικρον, αγαπητέ - είναι απλά ένας θεσμός του στρατού, της εκπαίδευσης στα όπλα και το χειρισμό τους και αποτελεί εισαγωγή στην επέκταση της ψυχικής και φυσικής αντοχής των εκπαιδευομένων. Δε φτάνει που κάνετε μόνο 12 μήνες θητεία πλέον, που κάποτε έκαναν μόνο οι ορφανοί από πατέρα ή οι έγγαμοι φαντάροι, αποφεύγετε και αυτή την ίδια τη θητεία και την κριτικάρετε πριν ακόμη τη γνωρίσετε. Οταν οι τουρκαλάδες σας κάνουν φάλαγγα και δε μπορείτε να σταματήσετε τα κλάμματα, τότε θα δείτε σε τι χρησιμεύει το καψόνι και η στρατιωτική εκπαίδευση στα όπλα.

Grigsgr είπε...

Βγάζεις μια άσχημη αντίδραση ή μου φαίνεται;
Πέρα απο αυτό. Προφανώς οι απόψεις μας είναι διαφορετικές. Για εμένα προσωπικά ο στρατός είναι ένας χρόνος χαμένος απο τη ζωή μου, την ώρα που θα μπορούσα να κάνω δεκάδες άλλε πιο σημαντικά πράγματα τα οποία θα μου επέφεραν και ένα προσωπικό κέρδος όσον αφορά δουλειά και οτιδήποτε άλλο.Ο στρατός δεν κάνει και πολλά πλέον.
Τώρα αν εσείς κύριε άγνωστε υπηρετήσατε στο στρατό περισσότερο απο 12 μήνες και δεν σας αρέσει τι να σας πώ. Εγώ γνωρίζω και άτομα που υπηρετήσανε και 3 χρόνια και τώρα λόγω αυτού, δεν μπορούν να βγούν ακόμη στη σύνταξη και αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια κι ας μην μπορούν. Ο καθένας όπως το βλέπει.

Όσο για τους τουρκαλάδες όπως τους αναφέρετε - και τον οποιοδήποτε τουρκαλά - μπορεί αν κάνουν φάλαγγα ή οτιδήποτε άλλο να κάνουν και αυτή τη χώρα απο μπουρδέλο που είναι ΧΩΡΑ. Δεν λέω πως θέλω να γίνει αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι συνέπειες μπορεί να έχει.

Με εκτίμηση.

Υ.Γ. ευχαριστώ για τη διόρθωση.

kat. είπε...

αν σου πω οτι βαριέμαι τις συζητήσεις περί στρατού;
τι θα πεις;

καλά.. μην πεις!
απλώς μην με παρεξηγείς!