Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Αποσύνθεση

Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Μια κοινωνία που βράζει μέσα της βαθειά όμως πιστεύει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς και πως δεν πρέπει να αλλάξει κάτι. Μια αντιπολίτευση η οποία προσπαθεί να πιαστεί απο το παραμικρό για να μπορέσει να κερδίσει απλά κάποιες μονάδες περισσότερες στα γκάλοπ.

Όλα τριγύρω αλλάζουν, κι όλα τα ίδια μένουν...

Το πιστεύεις κι εσύ αυτό; Μια εξοργισμένη νεολαία, μια "απογοητευμένη" αστυνομία, μια κυβέρνηση και πολλά πολιτικά σχήματα τα οποία πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων. Νοοτροπία ωχ αδελφισμού, ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα και ποιος θα φανεί περισσότερο.

Απο τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες είμαι απογοητευμένος, θυμωμένος, προβληματισμένος.
Θύμωσα με την αστυνομία και την αντιμετώπισή της απέναντι σε όλους αυτούς που καταστρέφανε (καθώς δεν προκαλούσαν απλά ζημιές), θύμωσα με όλους αυτούς που καταστρέφανε χωρίς να σκέφτονται, απογοητεύτηκα με τους διοικούντες οι οποίοι δεν πήραν καμία σωστή απόφαση κατα την άποψή μου και προβληματίστηκα με το τι ακολουθεί.

Θύμωσα με όλους αυτούς οι οποίοι καταστρέφανε οτι βρίσκανε μπροστά τους χωρίς να τους ενδιαφέρει αν την επόμενη μέρα αυτός που έχει το κατάστημα θα πάει για δουλειά, αν θα έχει να φάει, αν οι υπάληλοι που απασχολούσε θα έχουν απασχόληση τον επόμενο καιρό. Αν κάποιος απο όλους αυτούς είχε οικογένεια και παιδιά για να θρέψει, αν είχε δάνεια και ο,τι άλλο. Θύμωσα με τα €50 εκ. ζημίες που προκλήθηκαν, με όλα τα κτήρια που καταστράφηκαν, με όλες αυτές τις εικόνες που το μοναδικό που προκαλούσαν ήταν, πόνος και θλίψη. Η Ελλάδα ξανακάηκε, μόνο που αυτή τη φωτιά ήταν στις πόλεις μέσα, καιγόταν το τσιμέντο και οι ζωές μας, απειλούνταν οι περιουσίες μας, οι ζωές μας. Θύμωσα με όλους αυτούς τους άγνωστους αλλά και γνωστούς.




φωτο: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Λάρισα. Το κτίριο κάηκε ολόληρο και έγινε διάτρητο, απο τη μια πλευρά ως την άλλη. / Grigsgr.blogspot.com





Θύμωσα με την αστυνομία που το μόνο που έκανε ήταν να ρίχνει δακρυγόνα και να μην κάνει τίποτα άλλο. Με τα σκηνικά που γινόντουσαν και στα οποία η αστυνομία ήταν μπροστά αλλά δεν έκανε τίποτα παρά, μόνο κοιτούσε και "απολάμβανε" το θέαμα. Θύμωσα που απο ότι κατάλαβα, το όλο σκηνικό ήταν "στημένο" και όλα γινόντουσαν λες και ήταν προσχεδιασμένα. Οι "άγνωστοι" να καταστρέφουν όλόκληρα κτήρια, καίγοντάς τα και η αστυνομία να είναι λίγο πιο πάνω και απλά να κοιτάζει. Γιατί δεν κάνεις κάτι; Είσαι δίπλα; Χτύπησέ τον. Δώσε του να καταλάβει. Χτύπησέ τον όπως ο αστυνομικός (ειδικός φρουρός) χτύπησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Τι διαφορετικό είχε γίνει τότε και δυο μέρες μετά δεν μπορούσε να γίνει ξανά το ίδιο; Γιατί επιτέλους αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι - όπως τους αποκαλούν τα ΜΜΕ - δεν μπορούν να γίνουν απλά γνωστοί; Θύμωσα με όλα αυτά και με πολλά ακόμη, μα περισσότερο με την υπομονή σε λάθος καταστάσεις και συνθήκες.

Απογοητεύτηκα απο τους διοικούντες επειδή δεν μπορούν να αποφασίσουν - έστω για μια φορά μόνο - να αναλάβουν τις ευθύνες, παρά μόνο κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι τους και λένε οτι καταλαβαίνουν. Δεν κάηκε όμως το δικό τους κατάστημα, η δική τους επιχείρηση, δεν καταστράφηκε το δικό τους μέλλον. Δεν είναι εκείνοι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό για να τα βγάλουν πέρα. Το υπουργείο εξωτερικώ το οποίο έπαθε κάτι ζημιές αν θυμάμαι καλά, δεν ανήκει σε κάποιον υπουργό η οποιονδήποτε άλλο για να μπορέσει να νιώσει τι σημαίνει να σου καταστρέφουν κάτι που πονάς. Ε, καί; Θα ξαναγίνει, δικό μου είναι; Μακάρι να μπορούσαν έστω για μια στιγμή να καταλάβουν τους απλούς πολίτες. Αυτούς τους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους, αυτούς που προσπαθούν να είναι τυπικοί επειδή δεν γίνεται αλλιώς, αυτούς που κάνουν 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Όλους όσους δεν έχουν αυτή την ειδική μεταχείριση λόγω της θέσης τους. Απογοητεύτηκα και απογοητεύομαι όσο περνάει ο καιρός.

Προβληματίστηκα και προβληματίζομαι με όσα θα ακολουθήσουν απο εδώ και πέρα. Περισσότερο προβληματίζομαι για το ότι, δεν θα αλλάξει τίποτα και όλα θα παραμείνουν τα ίδια. Τα γεγονότα που πέρασαν, θα γραφτούν στην ιστορία και απλά μπορεί να γίνει κάποια αναφορά ξανά. Δεν θα αλλάξει κάτι, σε κανέναν και σε τίποτα. Όλοι μας θα το ξεχάσουμε. Τα κανάλια, θα βρούν καινούργιο δρώμενο να προβάλουν, οι πολιτικοί θα συνεχίζουν να κερδίζουν απο παντού και όλοι οι υπόλοιποι απλά θα σσυνεχίσουν να λένε πως δεν πάει άλλο, πάμε για ένα καφέ τώρα;


ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΕΡΤ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Η ΝΕΤ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΠΟΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΧΤΕΣ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ. Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ; ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΑΠΛΑ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΠΩΣ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ;

Ναι, είμαι εκνευρισμένος. Ναι. Όμως και που είμαι, δεν καταλαβαίνει κανείς κάτι. Δεν έχουμε μάθει να αλλάζουμε κάτι που δεν είναι καλό. Αυτά θα ξαναγίνουν και τότε θα λέμε πάλι "πω πω, κοίτα τι κάνουν τα τσογλάνια". Τα τσογλάνια όμως και Πλήρης  στοίχισηπάλι θα έχουν ένα λόγο που θα κάνουν ότι κάνουν. Το θέμα αρχικά θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι το τσογλάνι και ποιος είναι αυτός που δεν φταίει. Οι μαθητές που κάνανε τις πορείες το πρωί δεν κάνανε και τις καταστροφές το βράδυ. Άλλοι τις κάνανε, και αυτοί είναι γνωστοί αλλά κανείς δεν τους πιάνει καθώς αυτοί εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα. Μπράβο μας!!!

4 σχόλια:

kat. είπε...

ούτε που πρόσεξα αυτό της ερτ!
αλήθεια λες;
ντρέπομαι που κάποτε δούλεψα σε αυτόν τον φορέα!

Grigsgr είπε...

Κι όμως αγαπημένη μου. Κι όμως!!!
Έγινε. Τώρα θα μου πεις και ο αγώνας φέρνει χρήματα, οπότε... Γιατί όχι.
Όσο για το οτι ντρέπεσαι, δεν χρειάζεται. Η ΕΡΤ παραμένει ένας καλός φορέας οτι κι αν γίνεται κατα καιρούς.

Κώστας είπε...

Είναι δυνατόν να αγανακτούν επειδή μπήκαν μαθητές στου στούντιο; Πόσο διαφορετικά σκεφτόμαστε σ' αυτή τη χώρα...

Εμένα μου φάνηκε φοβερά ελπιδοφόρο. Στο κάτω κάτω εμείς την πληρώνουμε. Ας μας δώσει το βήμα της για μια φορά!

Grigsgr είπε...

Κώστα, φοβερά ελπιδοφόρο δεν θα έλεγα οτι είναι αλλά είναι αρκετά ενθαρρυντικό που τολμάνε κάποιοι και κάνουν κάτι τέτοιο.
Καλά κάνανε και ναι, την πληρώνουμε. Εγώ εκείνη την ώρα ήθελα να ενημερωθώ απο το συγκεκριμένο κανάλι (λέμε τώρα για οτι συνέβαινε). Δεν το δικαιούμουν; Και όπως είπες. Την πληρώνουμε.Και πέρα απο αυτό είναι εξοργιστικό που βγήκε ο διοικητής ή διευθυντής (δεν θυμάμαι τι στο καλό είναι) και είπε οτι παίρνει όλη την ευθύνη εκείνος. Για άλλα και για άλλα δεν την παίρνει (π.χ. τα εκατομμύρια που δίνει για δικαιώματα και μαλακίες) αλλά, για αυτό μια χαρά την πήρε. Ε, ρε αν δεν φοβάται ο άλλος οτι θα πάθει κάτι όλα τα κάνει.