Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Ε, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΚΡΙΝΙΑ

φωτό: απο το Μέγαρο μουσικής
Γιατί ο κόσμος να μην ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη είναι και όμορφη, και γλυκιά, και ανατολίτικη, και ονειροπαρμένη, και φευγαλέα, και ερωτική, γιατί στο ζώδιο είναι σκορπιός, καλοφαγού - και αυτό δεν είναι κακό, τόσο καλό και φθηνό φαγητό στην Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ!
Με ιαματικά λουτρά στον Λαγκαδά, το δέλτα στο Καλοχώρι, την Άνω Πόλη και ένα σωρό άλλες υπέροχες τοποθεσίες, και όλα αυτά στα 5 λεπτά.
φωτό: απο τη στάση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα απο ένα κείμενο που έστειλε η Κατερίνα Κ. (έτσι υπογράφει) στην Athens Voice σαν απάντηση προς τον Στέφανο Τσιτσόπουλο για τα κείμενα που γράφει απο την Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα και το λόγο γενικά, για τον οποίο γράφτηκε αυτό το κείμενο διαβάστε τα στο τέυχος 193, 6 - 12 δεκεμβρίου 2007 της A.V.

5 σχόλια:

par...alogos είπε...

Επίσης όμως να ξέρει ότι η Σαλονίκη είναι η πιο συντηρητική πόλη αυτή τη στιγμή.
Εμείς κάνουμε προσπάθειες [τουλάχιστον στον νομό], αλλά με Ψωμιάδηδες και Παπαγεωργόπουλους (άτομα που κατέστρεψαν και καταστρέφουν την πόλη και τα ήθη της) το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί η Σαλονίκη, και λυπάμαι που το λέω, είναι ότι είναι συντηρητική πόλη με πολλούς συντηρητικούς ανθρώπους.
Και απορώ γιατί. Διότι η πόλη αυτή ήταν από τις πιο προοδευτικές παλαιότερα. Ο κόσμος τους καλωσόριζε νέες κουλτούρες, ήταν προοδευτικός. Μη ξεχνάτε ότι η Σαλονίκη ήταν μια πόλη με πολλούς διαφορετικής εθνότητας ανθρώπους. Και κάποιοι την καταντήσανε μια συντηρητικούρα.
Είναι κρίμα. Αλλά πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράματα [στην οικονομία της, στην κουλτούρα της, στην δεκτικότητα κτλ] και για αυτό θα παλεύουμε (κι εμείς που βρισκόμαστε μακριά από την μάνα Σαλονίκη κι εσείς που είστε εκεί)

Αυτά!!!
Δυστυχώς δεν έχω και πολύ χρόνο την δεδομένη περίοδο να αναπτύξω περαιτέρω....

Grigsgr είπε...

par...aloge μου εγώ συμφωνώ μαζί σου. Τον πρώτο χρόνο που ήμουν εδώ επάνω αισθάνθηκα κάπως παράξενα στην πόλη. Ένιωθα πως κάτι την πίεζε. Να σου πω όμως και την άλλη πλευρά;
Πλέον κάτι έχει αλλάξει στην πόλη. Κάτι έχει αρχίσει και πάλι να κινείται, να αλλάζει, να γίνονται ενέργειες.
Ο κόσμος αυτής της πόλης ήταν και είναι ακόμη έτσι όπως τον περιγράφεις απλά και μόνο επειδή είναι όλοι τους διαφορετικοί μεταξύ τους και όλοι αισθάνονται οτι κάτι κοινό τους συνδέει. Οι άνθρωποι της πόλης πάντα θα δέχονται νέες επιρροές και κουλτούρες, νέες εικόνες και ανθρώπους απλά κάποιοι το κάνουν λίγο πιο δύσκολο. Όμως δεν θα αλλάξει απλά μπορεί να γίνεται σε μικρότερο βαθμό.
Όμως συμφωνώ μαζί σου πως οι δήμαρχοι και νομάρχες - παπαγεωργόπουλος και ψωμιάδης - που είναι για τα πανηγύρια πρέπει να πάνε στα πανηγύρια και όχι να συνεχίσουν να διοικούν την πόλη.

kat. είπε...

παιδια τι λέτε;
όπως και αν είναι η θεσσαλονίκη, είναι πάντα κούκλα!
με ή χωρίς ψωμιάδη, με ανοιχτά ή σβηστά φώτα, με καλή ή κακή διάθεση!
οτι καλύτερο..

Grigsgr είπε...

Αχ kat. μου. Πόσο όμορφα τα βλέπεις τα πράγματα και απλά.
Δεν είναι όμως μόνο έτσι. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο φτωχομάνα (είναι ακόμη άραγε;), γλεντζέδικη πόλη και όλα αυτά που της επικολλούν κατά καιρούς διάφοροι.
Έχει κι άλλα πρόσωπα, κι άλλες ανάγκες, πολλά ακόμη που κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για το να κάνουν γλέντια και γιορτές και πανηγύρια και να βγαίνουν στην τηλεόραση και να γίνονται tv περσόνες, δεν μπορούν να τα λύσουν και να τα παρέχουν στο λαό.
Είναι πολύ όμορφη η Θεσσαλονίκη αλλά θέλει πολλά ακόμη και πάνω απο όλα προσπάθεια για να διατηρηθεί όμορφη.

par...alogos είπε...

@kat.:
Δεν το έχω καταλάβει ποτέ αυτό.
Αυτήν την καραμέλα.
Η Σαλονίκη δεν είναι η πιο όμορφη πόλη αυτή τη στιγμή. [αν την θεωρήσουμε την πιο όμορφη, τότε το επίπεδο της ομορφιάς των ελληνικών πόλεων πρέπει να είναι πολύ χαμηλό] Ίσως ήταν κάποτε. Κάποιοι την κατέστρεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν.
Εκτός αν θεωρείς "όμορφο", τα κλαμπάκια και τα μπουζουκλερί.
Εγώ θέλω μια πόλη που να διατηρεί τα μνημεία της, να μπορείς να κυκλοφορείς στην παραλία χωρίς να βρωμοκοπάει ο Θερμαϊκος, να μειώσει την κίνηση των αμαξιών [η Σαλονίκη σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες είναι από τις χειρότερες πόλεις πανευρωπαϊκά σε σχέση με την κίνηση των αμαξιών], να προσελκύσει επιχειρηματίες, να μπορέσει να δίνει διόδους στους ανθρώπους προς τα προάστια της [πράμα που δεν γίνεται].
Για ποιά γαμημένη ομορφιά μιλάμε τότε? Μήπως αυτό είναι ένα παραμύθι που πρέπει να το αμφισβητήσουμε μπας και την πάμε μπροστά λιγάκι?

Η Πάτρα για παράδειγμα είναι εξίσου και περισσότερο ίσως όμορφη πόλη. [έχω ζήσει Σαλονίκη 17 χρόνια και Πάτρα 4] Η παλιά της πόλη με τις ταβερνούλες. Τα σοκάκια και οι πεζόδρομοι, η θάλασσα και τα μνημεία της. Με ένα όμορφο πανεπιστήμιο εκτός της πόλης.
Κι εδώ είχαν ξεφύγει τα πράματα κάποια στιγμή, αλλά νομίζω η Πάτρα άρχισε να παίρνει ένα σωστό δρόμο σε σχέση με την άθλια μονιμότητα της Σαλονίκης που κατέστρεψε ό,τι όμορφο μπορεί να είχε η πόλη αυτή.

btw η γαμάτη πρόταση του Παπαγεωργόπουλου να γαμήσει την Αριστοτέλους, καλύπτοντας της σχεδόν όλη με προεκτάσεις των καφετεριών και καταστρέφοντας τον πεζόδρομο, είναι αυτό που λέω ότι η ομορφιά δεν είναι κάτι εκ γενετής, αλλά επίκτητο. Οπως αποκτιέται, έτσι μπορεί να καταστρφεί!!!

Θέλετε ένα παράδειγμα όμορφης μεγάλης πόλης; Δεν έχω βγει και πολλές φορές στο εξωτερικό, αλλά το Μόναχο για το μέγεθός του είναι απίστευτα όμορφο. Πράσινη πόλη, με τους πεζόδρομους, τα ποδήλατα, τα πάρκα, τα μνημεία του, τα αμάξια ελάχιστα, τα μέσα μαζική κυκλοφορίας άψογα. Ε ας πάρουμε και κανά παράδειγμα, μπας και βάλουε μυαλό!!!