Κυριακή 20 Μαΐου 2007

The lonely ones...

Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την πόλη - και όχι μόνο - που ζουν μονάχοι. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι πολίτες που τους βλέπεις στο δρόμο και τους χαίρεσαι, δείχνουν τόσο μα τόσο ευτυχισμένοι, τόσο μα τόσο ικανοποιημένοι απο τη ζωή τους λες και τα έχουν πετύχει όλα και, όταν γυρίζουν στο σπίτι τους βγάζουν τη μάσκα του ευτυχισμένου ανθρώπου και μεταμορφώνονται σε αυτούς που πραγματικά είναι. Δυστυχισμένοι, μόνοι τους και χωρίς έναν άνθρωπο να μπορεί να τους σταθεί και να τους, πει μια καλή κουβέντα.
Απο την άλλη υπάρχουν και αυτοί που δεν το διάλεξαν να είναι μόνοι τους, όμως είναι καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Κάποιοι απο αυτούς είναι άνθρωποι όντως αξιόλογοι (το λέω αυτό καθώς ένας πολύ καλός μου φίλος γνώρισε ένα τέτοιο άτομο στην Αθήνα πριν απο λίγο καιρό) και αξίζουν την προσοχή μας και κάποιοι δεν αξίζουν ούτε να τους κοιτάμε.
Προσέξτε, πολλοί απο αυτούς τους "μόνους" δεν ζητάνε τίποτε άλλο παρά μόνο ίσως την προσοχή σας, λίγο ενδιαφέρον ίσως απο τον άλλο, το συνάνθρωπό τους, αυτόν που τους περιφρονεί και τους προσπερνά στο δρόμο σα να είναι σκουπίδια. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, αν τους δείτε στο δρόμο χαμογελάστε τους, μπορεί να σας το ανταποδώσουν.
Υπάρχει ένας δρόμος απο τον οποίο περνάω πολύ συχνά, εκεί βλέπω πολλά άτομα άστεγα τα οποία αν τα παρακολουθήσεις θα νομίζεις πως είναι άχρηστοι άνθρωποι οι οποίοι δεν αξίζουν ούτε την προσοχή μας. Τις προάλλες περνούσα και μου φάνηκε πολύ παράξενη μια εικόνα που είδα. Μια απο αυτούς τους άστεγους είχε τελειώσει με το φαγητό της και όταν περνούσα εγώ, είχε πάρει ένα μπουκάλι νερό και με περισσή φροντίδα και προσοχή καθάριζε την κατσαρόλα στην οποία είχε μαγειρέψει το φαγητό της. Μου φάνηκε πολύ παράξενο σαν εικόνα αυτό.
Ώρες ώρες νιώθω οτι θέλω να σταματήσω να καθίσω μαζί τους και να μάθω για τη ζωή τους, τι τους έφερε σε αυτή την κατάσταση, τι τους κρατά εδώ, και πολλές άλλες απορίες που σίγουρα όλοι μας θα έχουμε. Δεν ξέρω αν θα το κάνω ποτέ και δεν νομίζω καθώς, είμαι κι εγώ ένας απο αυτούς που προσπερνούν, που δεν κοιτάζουν δίπλα τους, μήπως δεν τους αρέσει αυτό που θα δουν...

Στη φωτογραφία είναι μια γιαγιά που κυκλοφορεί γύρω απο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και καθαρίζει τα πεζοδρόμια εκεί πέρα. Είναι μια γλυκύτατη γριούλα την οποία αμα δεις απο κοντά το πρώτο πράγμα που θα πείς είναι πως δεν αντέχεις τη μυρωδιά της. Είναι όμως κάθε μέρα σχεδόν εκεί και καθαρίζει το χώρο γύρω απο το υπουργείο, λές και της το ζήτησε κάποιος να το κάνει για χάρη του, να του το κάνει σαν επιθυμία του, λες και την πληρώνουν πράγμα που δεν νομίζω. Είναι όμως εκεί κάθε μέρα, κάθε μεσημέρι που περνώ τη βλέπω να μαζεύει τα σκουπίδια και ο κόσμος περνάει απο δίπλα της και δεν τη βλέπει καν. Τι κρίμα και φαίνεται οτι έχει πολλές ιστορίες να πει και πολλές εμπειρίες να διηγηθεί. Τόσα χρόνια περάσαν και εκείνη παραμένει εκεί. Η ζωή τελικά είναι λίγο άδικη αλλά δίνει και ευκαιρίες.

Αυτά προς το παρόν απο τη μικρή μας πόλη που τη λέμε Θεσσαλονίκη. Εν καιρώ θα έρχονται τέτοια κείμενα για να μας μιλάνε για τους ήρωες αυτής της πόλης, τους ανθρώπους που δεν βλέπουμε ή, που κάνουμε οτι δεν βλέπουμε και όμως είναι εκεί, πάντα και κάθε μέρα, να μας θυμίζουν οτι τίποτα δεν είναι ρόδινο αλλά υπάρχει και καλή και η άσχημη πλευρά.

9 σχόλια:

Grigsgr είπε...

and who might you be?
:)
just tell me.
:)

Ploutwnios είπε...

Τί καλό παιδί που είσαι βρε Γρηγοράκη...Κι αυτός ο yasin τί ξεκάρφωτος!

Grigsgr είπε...

se eyxaristw poly plouto mou.
oso gia ton yasin nai, den katalaba ti rolo baraei. oti na'nai einai o anthrwpos apo oti katalaba. tourkos, ti perimeneis.

Ploutwnios είπε...

Χα,χα,χα! Εγώ λέω να μπούμε όλοι στο blog του και να του κάνουμε το ίδιο, δηλ. να διαφημίσουμε τα blogs μας. Πού ξέρεις, μπορεί να του αρέσει το συνολάκι που κράζω, να το αγοράσει και να πάρω τα ποσοστά μου από τον Armani...

Grigsgr είπε...

ela re sy, les na ginei kati tetoio?
to thema einai oti emena h selida tou mou peftei ligo baria. den mporw na katalabw giati, alla otan thn anoi3a kathysterouse poly.

Ploutwnios είπε...

Έχει φορτώσει πολλή σαβούρα, γι'αυτό!

Grigsgr είπε...

fainetai apo thn arxh to pragma.
:)

Geo είπε...

Όλοι τρέχουν στον χορό και ο yasinos πρώτος;

Αρκετά ενδιαφέρουσα εγγραφή για τις μοναχικές ψυχές ανάμεσά μας...

Grigsgr είπε...

mhn to 3anapeis ayto to pragma borea. tha se malwsw. xa xa. o yasin prwtos. oxi mono prwtos, pleon afhse to xoro pou htan sto noumero 1 kai exei parei to toumperleki, exei mpei mesa ston kyklo to xtypaei kai gyrizei san thn alikh stis tainies...
ase sou lew. allo pragma